Därför spärrar vi allt fler troll

Av Dick Sundevall 2018-02-13

Jag får ibland mejl där någon ifrågasätter varför han (det är nästan alltid en han) blivit spärrad från att kommentera på Para§rafs FB-sida. Ofta hävdar personen ifråga att det inte är yttrandefrihet på Para§rafs sida och att kritik mot artiklar inte får förekomma. Det senare påstående är rent dumt, eftersom det finns tusen och åter tusen kommentarer på sidan som är ifrågasättande och kritiska. Låt mig förklara hur vi ser på yttrandefriheten på Para§rafs sida och klargöra varför vi nu börjar spärra allt fler.

   Para§rafs kommentatorsfält är ingen allmän egendom och ingen allmän sida. Det är till för att föra en diskussion om artikeln eller krönikan ifråga.

   Tyvärr händer det alltför ofta, som på många andra sidor, att trollen förstör varje möjlighet till vettiga diskussioner. Troll som är cyniskt bittra och mer än gärna visar upp att de inte har ett uns av medkänsla med andra människor, bråkar och kränker de som har just denna medkänsla. Och till slut ledsnar de medkännande personerna, eftersom det inte går att föra vettiga resonemang med trollen.

   Därför har alltför många medier stoppat möjligheterna att kommentera. Andra vill inte att personer ska namnges som triggar igång trollen och trollfabrikerna. Vi tänker inte stoppa möjligheten att kommentera och vi kommer fortsätta att sätta ut namn på personer som själva valt att bli offentliga men vi har redan börjat spärra allt fler troll – och ännu fler kommer det att bli.

   De här spärrar vi framöver:

 • Rasister som öppet visar sin rasism.
 • Smygrasister som också är tydliga med sin agenda.
 • De som kommer med fake News.
 • De som uppenbart inte har läst artikeln eller krönikan men ändå kommenterar.
 • De som kör sin agenda utan att det har något med artikeln att göra.
 • De allmänt grälsjuka som bara tjatar på.
 • De som kommer med hårda personliga påhopp på skribenten.
 • De som kommer med hårda personliga påhopp på andra som kommenterat.
 • De som bara lägger in en länk (så arbetar trollfabriker).
 • De som kommer med direkta eller indirekta hot mot skribenten eller någon annan som kommenterar.
 • Inlägg från fejkade FB-konton. (Ja, vi kollar sånt.)

   Men blir det inte därmed väldigt många som vi spärrar? Nej, faktiskt inte. Det har hitintills handlat om cirka 5-10 personer i månaden. Alltså max ett hundratal om året. Det kommer sannolikt att bli fler framöver eftersom vi kommer att bli hårdare med vilka vi släpper fram på våra sidor. Men det blir samtidigt en ytterst liten del, några få promille, av våra hundratusentals läsare.

   Vad vi aldrig tar bort eller spärrar är kommentarer som ifrågasätter och/eller kritiserar en artikel/krönika på ett vettigt och sansat sätt. Sådana kommentarer finns det tusentals av på vår FB-sida och många leder till bra diskussioner. Och naturligtvis också till att vi skribenter ibland får oss en och annan tankeställare.

   Hur var det då med yttrandefriheten? Det har vi i Sverige – inom vissa gränser. Hets mot folkgrupp, är en sådan gräns. Hot mot enskilda eller grupper, är en annan gräns.

   Yttrandefriheten på Para§raf är mer begränsad än så, vilket framgår av ovanstående uppställning. Para§rafs FB-sida är ingen allmän sida där man kan dra igång vilken tråd som helst.

   Yttrandefrihet innebär helt enkelt inte att vem som helst kan framföra vad som helst i vilket sammanhang som helst. Vissa har väldigt svårt att begripa det – och dessa blir vi av med genom att spärra dem.

   Men på vilka grunder bestämmer vi oss för att den eller den är ett nättroll? Tro mig, det är ganska enkelt att skilja ut dem från andra. Med tiden lär man sig att känna igen deras återkommande tjatiga agenda.

   Sammanfattningsvis så kommer vi att vara hårdare med vilka vi ger utrymme på våra sidor. Vi har helt enkelt blivit väldigt trötta på alltför många troll. De får ösa ur sig sin bitterhet, sitt hat, sin totala brist på medkänsla och få ur sig det på andra håll. Därmed hoppas vi kunna se fram emot vettiga ifrågasättande och kritiska, såväl som positiva, inlägg med utgångspunkt i våra texter. Inlägg som gör det möjligt att föra intellektuellt hederliga diskussioner.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.