Karin Andersson

Dömd att hatas – utan rättegång

Av Karin Andersson 2018-02-15

I juli förra året nästan utplånades en familj i Göteborg. En kvinna och hennes tre barn hittades i en brandskadad lägenhet. Kvinnan och ett av barnen var döda, de två kvarvarande barnen avled inom några timmar. De dödas skador tydde på att de hade avlidit redan innan branden utbröt.

   Därmed blev händelsen en mordutredning. Kvinnans man/barnens pappa togs in för förhör och anhölls som skäligen misstänkt för mord i fyra fall.
   Tidningarna skrev om händelsen, grannar uttalade sig och diverse sociala media utbröt i hat mot mannen – och mot gammelmedia som hade mage att kalla det inträffade ”familjetragedi”, i stället för att säga som det var, nämligen att det handlade om mäns våld mot kvinnor.
   I sociala medier dömdes mannen omedelbart som skyldig, ty hade inte en rikskänd och populär kriminalvetare sagt att när kvinnor blir mördade är det ”nästan alltid karln som har gjort det”?
   Sedan kom den rättsmedicinska undersökningen fram till att det var kvinnan som hade knivskurit barnen, sedan sig själv och slutligen satt eld på lägenheten. Hon hade alltså utfört ett så kallat utvidgat självmord. Den då häktade maken släpptes och friades från misstankar.
   Det är i dag den 15 februari. Rättegången mot Rakhmat Akilov – misstänkt för terroristbrott där fem personer mördades – har påbörjats och den beräknas pågå i tre månader. Innan den är klar kan Akilov inte bli dömd.
   Till dess är han juridiskt sett att betrakta som oskyldig. Och det spelar ingen roll att han har erkänt.
   Det är fullt möjligt och kanske till och med troligt att Akilov är skyldig. Dömd, i både gammelmedia och sociala media, blev han redan när han greps kort efter händelserna på Drottninggatan. Ändå är han juridiskt sett oskyldig, fram till dess att han har blivit dömd i domstol och domen har vunnit laga kraft.
   Efter en enda dags rättegång, publicerade Dagens Nyheter en ledare skriven av Lisa Magnusson som inte har någon juridisk funktion i rättegången. Hon säger sig vägra komma ihåg vad han heter, hon gör sin blick suddig när hon ser hans namn.
   Hon ger sina läsare råd:

”Låt honom tyna bort. Läs inte om honom och slå av tv:n när han kontaktar medierna om några år. För han kommer att kontakta medierna, det är sådana han och hans gelikar är. De går under utan strålkastarljus. Låt dem gå under.”  

   Lisa Magnusson, som alltså vet hurdan Akilov är, uppmanar sina läsare till hat och har själv redan dömt honom. Till att tyna bort på anstalt, iklädd mjukisbyxor och plasttofflor, klagande medan alla som möter honom ser på honom med avsky. Dömt honom till att tyna bort utan strålkastarljus, gå under som alla hans gelikar. Lisa Magnusson har ingen juridisk funktion i rättegången. Ändå dömer hon, långt, långt innan rättegången är avslutad. Med vilken rätt?

 


   Karin Andersson presenterar sig så här: Är före detta översättare och författare, numera gammal tant, och ägnar sin mesta tid åt att läsa och tänka. Bor i skogen i ett skruttlitet hus, tillsammans med sin yngste son, och trivs alldeles väldigt med livet. Den främsta framtidsförhoppningen är att få bli så gammal att människan hittar den första planeten med liv utanför solsystemet. Tränar sedan 24 år på att bli gammal, genom att från 49-årsdagen fylla 89 varje födelsedag. Ser mycket på film – favoriterna är ”Fram för lilla Märta” och ”Plan nio från Yttre rymden”. Den förstnämnda är obligatorisk minst en gång varje valår.
Karin är nu även en av Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.