Mordet på Olof Palme

Av Börje R P Carlsson 2018-02-21

Det sägs att i krig är sanningen det första offret. I utredningen av mordet på statsminister Olof Palme tycks också sanningen vara det första offret. Under de 32 år som gått finns ingen hypotes obearbetad, inga spår okontrollerade och det tycks inte finnas någon gräns för olika sanningar. Här har till och med fejksanningarnas mästare Donald Trump något att lära av.

   Nu har en ny sanning uppenbarat sig om Christer Pettersson, Sigge Cedergren och Roger Östlund. Uppgifter har dykt upp där det sägs att de flesta ursprungliga uppgifterna är omgjorda, omdaterade eller förstörda.

   Gamla poliser minns si och andra gamla poliser minns så. Grundhandlingar har försvunnit, inte sparats eller kanske aldrig upprättats. Jag kan förstå att hela befolkningen vill veta vem som mördade vår statsminister men någon gång måste denna utredning få ett slut.

   Utredningen var dömd att misslyckas redan när Hans Holmér ställde sig i spetsen för spaningarna och bestämde sig för att själv klara upp detta mord. Han själv hade inte ens de mest grundläggande kunskaperna om en mordutredning och de poliser han knöt till sig var lika handikappade kunskapsmässigt.

   Därefter har ärendet bytt handläggare, utredare och FU-ledare ett antal gånger och ingen har längre något helhetsgrepp om utredningen. Bristande dokumentation, bristfällig arkivering och rena åldersförändringar gör att ärendet är omöjligt att återskapa.

   Förmodligen skulle både medborgarna och utredarna, både de nuvarande och de tidigare, må bäst av att hela ärendet bordlades som Ej Spaningsresultat. Varför slösa arbetskraft på något som är så dödfött?

   Vad som än sker kommer ärendet att bli föremål för olika typer av privata spaningar, avhandlingar och påståenden. Vad dessa än kommer att visa är ärendet för evigt förlorat och inte ens ett statsministermord ger mer än en pinne i statistiken över ouppklarade mord.

   Palmemordet var och är ett trauma för hela Sverige men nu är det väl dags att få till ett avslut och kanske arkivera, mer officiellt, hela utredningen? Vart kan en fortsatt utredning förväntas leda? Knappast till ett uppklarande eller en fällande dom.

   Ärendet är sönderkört och förstört. Den enda möjliga lösningen är om någon drabbas av dåndimpen och plockar fram ett lämpligt vapen med ett åtföljande erkännande. Detta kommer inte att ske.

   De första 24 till 48 timmarna är oerhört väsentliga i en mordutredning och det som missas där kan vara omöjligt att reparera. I Palmemordet är det inte bara de första 48 timmarna förlorade utan rent av flera kvartal med kurdspår och bröllop förstörde möjligheterna till en lösning. Därefter har utredningen gång på gång saboterats genom valhänt hantering, för att nu vara för evigt förstört. Så – lägg ner eländet och försök gå vidare.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.