Krönika

Hela Sverige ska leva – men hur ska det gå till?

Av Börje R P Carlsson 2018-02-27

Något som ofta, läs varje valår, framhålls av politiker är att hela Sverige ska leva och hela Sverige ska enligt beslut ha tillgång till en viss samhällsservice som polis, en nära polis. Övrig samhällsservice är också viktig även om statlig verksamhet, följt av landstingsverksamhet och därefter kommunal verksamhet ofta försvinner från mindre orter. Därefter följer ofta företag och slutligen också medborgare som lämnar en utdöende ort.

   Hela Sverige ska leva är ett av de vallöften som dammas av med 4-årsintervaller. Alltså i samband med val. Däremellan finns egentligen inga skäl till varför 90% av Sverige överhuvudtaget ska existera. Nu är det återigen valår och ”Hela Sverige ska leva” är på tapeten.

   Vad menas då med hela Sverige? Det kan knappast vara geografiskt för sett så är bara de största tätorterna intressanta medan resten av Sverige inte räknas utan mer eller mindre övergivits.

   Det kan knappast handla om rättssäkerhet och trygghet eftersom det knappast ens finns i de största tätorterna. Inte heller är det väl meningen att hela Sverige ska ha tillgång till polis. Tillgång till polis är förbehållet de 8-10 största tätorterna medan resten av Sverige får hålla till godo med den trygghet och säkerhet som medborgarna gemensamt eller i bästa fall vaktbolagen kan skapa.

   Det vill säga – nästan ingen trygghet och säkerhet alls. Nu har dessutom vår eminenta polisledning dragit en polisiär säkerhetsfråga till kammarrätten där det fastslagits att, för att uppfylla målet med polisiär närvaro, räcker det med att en dubbelpatrull på ett område stort som hela Danmark.

   Om samma krav på polisiär närvaro skulle ställas i hela övriga landet tycks Sverige ha ungefär 19 000 poliser för mycket.

   Jag skulle vilja se två av dessa beslutsamma kammarrättsledamöter ta ansvar för samma område som de anser att två poliser ska klara. Kammarrätten är, om jag förstått det hela rätt aldrig så få som två ledamöter, ens när de ska besluta i de enklaste ärenden.

   De har dessutom ofta en bakdörr där de kan smita ut om det skulle hetta till. Dessa ledamöter bestämmer alltså över polisers arbetsskydd och möjligheter till assistans. Detta är inget annat än skandal!

   Att hela Sverige ska leva kan knappast heller handla om vård, skola eller utbildning. Även här kan man se hur skolorna växer och blir allt större. Är det någon som hört en kommunpolitiker säga ”vi vänder på skolskjutsen och skickar stadsbarn och ungdomar till de ofta bättre fungerande landsortsskolorna”?

   Vården lider av samma elefantiasis. Större och större enheter på allt färre orter och färre och färre vårdplatser eftersom alltfler hinner avlida innan de får vård.

   Inte ens vart fjärde år lever hela Sverige även om politiker, tillsammans med medhjälpare, massmedia och en uppsjö av poliser, dessa år ger sig ut på spännande exotiska expeditioner i glesbygder och näst intill övergivna småbyar för att sprida budskapet ”hela Sverige ska leva”.

   I år blir nog ingen skillnad – men de människor som bor i glesbygderna kan passa på och kolla de exotiska besök som kommer att inträffa. Har de tur (?) kan de få se både statsminister Löfvèn och centerpartiledaren Annie Lööf som påstår sig slå vakt om landsbygden. Har de otur får de bara se Ebba Busch Thor.

   Jag ska inte ge något tips om vem man ska rösta på men vad man kan göra är att lyssna på budskapen, lägga dessa på minnet och vid nästa val låta de ouppfyllda löftena avgöra. Då skulle det bli lite fart på politiken med många nya riksdagsmän varje år.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.