Begreppet ”dumsnut” har kommit för att stanna

Av Börje R P Carlsson 2018-03-09

För att få ihop tillräckligt många sökanden till polisutbildningarna sänks nu alla krav på de blivande aspiranterna. Begåvningstesterna, där normalbefolkningen får en genomsnittlig femma sänks så det räcker med en trea. Vad jag inte förstår är varför begåvningstesterna inte tas bort helt. Eftersom en trea räcker så kanske alla, som inte är inskrivna för vård på någon institution skulle kunna bli poliser?

Härförleden skrev jag en krönika om att ”Dumsnut kan bli ett framtidsyrke”:

”Efter 150 år är cirkeln sluten. Lite ironiska och kanske bittra tankar om ett yrke i vilket jag ”offrat” nästan fem decennier av mitt liv.
Nu föreslås de polisiära antagningskraven bli på samma nivå som för 150 år sedan. Kunde du skriva ditt namn och var du hyggligt nykter vid ansökningstillfället så var det fritt fram att bli polis. Kunde du inte få jobb någon annanstans så kunde du bli polis. Kraven var så låga att ingen villig uteslöts från denna bana. Ofta blev banan kort och efter några fyllerier eller avvikande i tjänsten avskedades polismannen tills han sökte igen på annan ort. Den kortaste anställningstiden som jag känner till varade en (1) arbetsdag”.

   Kanske jag då raljerade lite men nu… Någonstans borde det finnas någon som är ansvarig för dessa påfund och som kan hållas ansvarig för alla dessa mindre lämpade som får bli poliser.

   Återinför tjänstemannaplikten och håll beslutsfattarna ansvariga för alla missgrepp som de svagaste poliser gör och kommer att göra. Om en HR-avdelning anställer individer där man redan på förhand kan se ett visst tillkortakommande så borde det finnas rekryteringsansvariga som kan hållas ansvariga.

   De fysiska testerna tas bort och nu räcker det om aspiranterna kan hålla avtryckarfingret belastat i cirka 30 sekunder. Man behöver inte vara stor och stark som polis men ibland kan det vara bra att åtminstone kunna svara för sin egen säkerhet.

   Körkortskravet har redan tagits bort så inte ens B-behörighet behövs längre. Finns det fortfarande minilängder för att bli polis? Nja det gör det väl inte utan nu finns ett krav på BMI i stället.

   Om det enda som underkänner poliser är avtryckarfingrets styrka så varför inte bara ha denna enda test? Orkar de hålla trycket 30 sekunder så är de godkända!?

   Vart är den svenska polisen på väg? Är det verkligen mindre lämpade människor med dålig fysik som ska bilda den framtida polisen? Nu är vi snart tillbaka där polisverksamheten började. Kunde man skriva sitt namn och var villig att bli polis så blev man polis.

   Om polisledningen någon enda gång kunde göra en historisk tillbakablick så finns hela polisens utveckling där tillsammans med facit på vad som behövs för att kunna se in i framtiden och se vad som behövs för att skapa en bra polis.

   Redan idag utmärker sig polisiära felrekryteringar genom sitt handlande. Vi ska tydligen vänja oss vid detta och i framtiden glädjas åt att se hur enstaka poliser höjer sig över mängden genom att göra ett idag normalt jobb.

   Om nu hela den svenska begåvningsreserven ska bli poliser. Med tillräckligt låga krav kommer inte antagningsproceduren vara ett nålsöga där bara de lämpligaste slipper igen. Inte heller kommer det att bli någon brist på ansökningar.

   Med dessa ”krav” kommer regeringens mål på tio tusen nya poliser lätt bli uppfyllda. Men var det egentligen så här vi ville att det skulle bli? Skulle polisväsendet bli en arbetsträningsverkstad för de som har svårt att komma in på den öppna marknaden?

   Hur ska någon kunna kräva och försvara en betydande löneökning för poliser? Tänk om alla krav på alla typer av jobb skulle sänkas till en bit under genomsnittet. Alla skulle platsa överallt och kunna göra allt.

   Vilka duktiga och lämpliga människor kommer att söka sig till ett jobb där kraven är så minimala att man kan förväntas sig att bli sedd över axeln?

   Nej, höj kraven och se till att poliserna får lön under utbildningen och en ordentlig individanpassad löneutveckling. Men se framförallt till att avsluta denna katastrofala omorganisation. Återgå till en decentraliserad polis som fanns ”där” för medborgarna. Poliserna skall vara till för medborgarna inte för maktkåta polischefer.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.