Leif GW Persson

Tvingade Stefan Löfven bort Leif GW från SVT?

Av Andreas Magnusson 2018-03-17

Du kanske tycker att frågan är konstig. Det tycker inte medlemmarna i Facebookgruppen Stå upp för Sverige som med sina 167 000 medlemmar är Sveriges största forum för rasism och främlingsfientlighet. Du har säkert många vänner som är med. Det har jag också.

   Stephen Hawking lär ha sagt att om du ska resa in i ett svart hål så se till att det är ett stort. Jag tror inte att han menade Facebookgruppen som en gång i tiden skapades som en hyllning till en polisman från Örebro som var väldigt intresserad av namnetymologi.

   Jag tittar in på den där sidan ibland. Egentligen borde jag veta bättre men människorna där triggar igång mitt sociologiska intresse. Jag vill försöka förstå hur de tänker. Eller om de inte tänker alls.

   Hawking har dött samma dag, men vad värre är för Stå upp för Sverige-gänget: SVT ska sluta sända Veckans brott på TV. Medlemmarna ondgör sig i långa diskussionstrådar.

   Teorin är enkel. Leif GW Persson har uttalat sig kritiskt mot sharialagar och har därmed inte varit tillräckligt PK för Stefan Löfven och Sveriges television. Statsministern har därför valt att avskeda honom. Så här skriver en av medlemmarna:

   Vänstern TV styr systematiskt Sverige och manövrerar ut alla som har obekväma beslut för att försöka hjärntvätta Svenskarna.

   En annan skriver:

   JAPP SENSUR VI FÅR INTE ANVÄNDA TRYCK FRIHETEN LÄNGRE

   Men åsikten att Stefan Löfven har manövrerat bort Leif GW Persson är inte bara stark hos den svenska caps lock-högern utan även bland den stora gruppen danskar som vistas på forumet. En skriver så här: De er redd før sanningen. Eller er det Løfvens sensur som slår inn her.

   Redan Shakespeare hade bra koll på var i mognadsprocessen Danmark befann sig men inte ens han hade väl anat att mängder av danskar skulle sitta där i Ølby eller Køge eller i någon annan stad och titta på svensk TV och uppröras över ändringar i tablån.

   Upprördheten över programseriens slut vet inga nationella gränser och flera medlemmar i gruppen spekulerar i om det blir Özz Nûjen eller Henrik Schyffert som ska ta över programtiden.

   En av dem tror att programmet nu ska byta namn till Jihad-TV. En annan tror att SVT är kommunistiskt. Konspirationsteorierna duggar tätt. Någon menar att inte bara Löfven utan att alla partier utom Sverigedemokraterna är inblandade i komplotten:

   GW sa som det var om muslimerna och brotten och nu stängs programmet ner. Efter lagändringen som 7-klövern nu vill baxa igenom kommer all kritisk media stängas ner. 

   Inte ens nyheten om att Leif GW Persson startar om på TV 4 tas emot med glädje. En medlem formulerar det så här:

   Det är samma som att välja mellan pest eller kolera: SVT:s vänsterpropaganda eller Bonniers PK-propaganda?

   Den där konflikten brottas många rasister med. Är det vänstern, muslimerna eller judarna som är värst egentligen? Det är en svår nöt att knäcka – jobbig tankegympa för Sveriges samlade rasistpatrull. De vill ju helst hata dem alla lika mycket

   Vi måste stanna där. Ni behöver luft och vi måste tillsammans lista ut hur vi går vidare. Det här är frågan: 

   Hur bemöter man människor vars verklighetsuppfattning är så vriden och så upp i det blå att det ryker chemtrails ur öronen på dem? Ska man ge dem en pekbok och ta det hela därifrån eller ska man som många politiker och tyckare säger: ”Ta deras oro på allvar” och låta sanningen vara det som uppstår när vi möts på mitten?

   Låt oss fundera på hur en sådan kompromiss skulle kunna se ut. Vi kanske kan få dem att gå med på att SVT inte är kommunistiskt mot att vi går med på att det ändå är vänsterextremt.

   Och vi kanske kan komma överens om att Statsministern inte sparkade GW om vi går med på att han säkert påverkade SVT:s ledning att göra det.

   Och kanske vi kan gå med på att GW tvingades bort från SVT trots att han säger att han slutade självmant mot att systemkollapsgänget släpper teorin om att all media som är kritisk mot staten kommer att stängas ner.

   Eller så kan vi säga som det är och konstatera att det finns ett stort gäng tokstollar som inte har begripit det mest grundläggande om hur samhället fungerar. De kan inte lära oss någonting alls.

   Vi behöver lyssna på dem, men inte som lyhörda kypare lyssnar på sina restauranggäster utan som omtänksamma psykologer lyssnar på sina patienter. Varje påstående bör bemötas med en ömsint motfråga.

– Löfven sparkade GW.

– Hur tänker du att han gjorde det?

– Jag vet inte men GW var inte tillräckligt PK.

– Men han var väl tillräckligt PK de första 161 avsnitten av Veckans brott ändå?

– Ja eller nä. Eller…

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.