Gratis zoo med röda stugor och allemansrätt

Av Börje R P Carlsson 2018-03-24

Nu har Stefan Löfven och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht presenterat regeringens Landsbygdsproposition. En satsning som i varje fall under de följande åtta månader ska få landsbygdsväljarna att förstå vem de ska rösta på. I varje fall om landsbygdsborna likt guldfiskar har ett minne som är åtta millisekunder långt.

   Ibland blir jag fascinerad. För inte så länge sedan skrev jag en artikel om en vart fjärde år kommande nyhet. Varje valår kommer politikerna med budskapet ”hela Sverige ska leva”. Dessa ord finns då i alla politikers medvetande under de cirka 8 månader som valrörelsen pågår som intensivast.

   Under denna period står ofta landsbygden i fokus och det finns inga gränser för hur mycket politikerna vill för att landsbygden skall leva upp. Under de tre år och fyra månader som förflyter mellan valrörelserna är landsbygden mest till besvär för politikerna. För stadsborna däremot är landsbygden ett gratis zoo där små röda stugor och allemansrätten härskar.

   Nu har Stefan Löfven och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht presenterat regeringens Landsbygdsproposition. En satsning som i varje fall under de följande åtta månader ska få landsbygdsväljarna att förstå vem de ska rösta på. I varje fall om landsbygdsborna likt guldfiskar har ett minne som är åtta millisekunder långt.

   Denna satsning skall också göra det lättare för stadsborna att ta sig ut till gröngräs och spenat där de under sommaren ska kunna rekreera sig utan att behöva sitta i bilköer till och från staden.

   Är det hemskt att hänga ut statsminister och landsbygdsminister på detta sätt? Egentligen brister jag i den behärskning och den respekt som jag önskar att människor ska visa varandra men samtidigt vill jag värna om alla vi medborgare som lever och verkar på landsbygden trots en allt sämre och sämre eller ibland helt frånvarande samhällsservice.

   Det värsta är dock att inget annat politiskt parti har en annorlunda agenda. Alla ser landsbygden som något onödigt ont under cirka 40 månader av en fyraårsperiod. De ger därefter landsbygden samma vikt under cirka åtta månader då valdebatten pågår.

   När ska alla dessa politiker förstå vikten av att hela Sverige ska leva varje dag året om och inte bara i valfläsktider?

   Sossarnas storsatsning på landsbygden kan i kronor ses som 1 500 000 000. Alltså inte ens en promille av vad staten får från landsbygden.

   Sommartider och valtider får landsbygden något lite uppmärksamhet. Under sommaren uppmärksammas de av stadsbor som ska ut på landet för att äta, pissa, skita och spy. I valtider uppmärksammas de av politiker för att röster ska värvas.

   Övrig tid är landsbygden försumbar. Så försumbar att regering vill hålla landsbygdsborna där dessa hör hemma. För att se till så de blir kvar på landet införs kilometerskatt och förbud mot dieseldrivna fordon att närma sig tätorterna. Diesel är landsbygdens förhärskande drivmedel (egen uppfattning).

   Enligt regeringen innebär detta en storsatsning på landsbygden. En sådan satsning till och landsbygden är död.

   På en presskonferens får statsministern en fråga om förflyttning mellan land och stad är ett problem. Efter en utläggning om att till exempel livsmedelsförsörjning måste fungera på landsbygden året om – inte bara när besökare är där – skämtar han till det:

– Jag får ju säga själv, när man sitter här i bilköer i Stockholm, så kan man tycka att det är… hehe… ett problem.

   Sedan lägger han snabbt till:

– Jag är jättestolt över vår huvudstad, jag är född här, jag bor här, jag älskar den. Vi har all anledning att vara stolta över den, liksom över andra städer, men om vi inte ser till att ha en medveten politik för hela landets möjligheter, ja då kommer det här att drivas på ytterligare. Jag är helt övertygad om att vi alla vill se att landet överlever, inte minst när storstadsbor ska åka ut och kanske koppla av på landsbygden. Då måste det fungera där.

   Som jag sa. Landsbygden är viktig i valtider eller när stadsborna ska koppla av.

   Nu har man pest eller kolera att välja på och skulle övriga politiska partiers uppfattning analyseras skulle landsbygdsborna nog få välja mellan kolera, pest eller digerdöden.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.