Sven Åke Christianson

Förstår du inte hur illa ditt försvarstal låter Sven Å Christianson?

Av Börje R P Carlsson 2018-03-30

Minnesprofessor Sven Å Christianson kommer med sitt försvar i ett långt inlägg på SVT Opinion. Där skriver han bland annat: ”Att bröderna avförts handlar mer om att följa opinionen än om faktiska bevis”.

   Jag blir överraskad av att han talar om faktiska bevis i samband med att de två uthängda bröderna skrivs av från fallet med den döde Kevin.

   För det första krävs det inga bevis för att avföra någon från en utredning. Det krävs dock bevis för att hävda att dessa pojkar skulle ha mördat Kevin. Även utan rättegång krävs nog åtminstone någon form av bevisning. Kanske lite mer av den bevisning som Sven Åke Christianson påstår sig sakna när ärendet skrivs av.

   Jag trodde nog att denna minnesprofessor skulle ha förstånd nog att inte vidare gräva och frottera sig i detta ärende. Han borde insett att hans agerande bara kan ses som en partsinlaga där han tvättar sin hals. Gång på gång kliver han snett i olika barnärenden men likt en GB-glassgubbe reser han sig igen och ropar ut sitt budskap.

   Nu har han repat mod och försöker återigen få sina tillkortakommanden förklarliga och försvarliga. Bäste Sven Åke Christianson det finns inte några sådana möjligheter eftersom förundersökningen är undermålig, barnförhören är, trots din medverkan, katastrofala.

   Kan man som polis, läs Sandberg, inte få till bättre förhör med två småpojkar, få till bättre teknisk undersökning och mer konkreta och riktiga slutsatser – ja då förtjänar man kritik. Riktigt dräpande kritik som faller på både poliser och en viss minnesprofessor.

   Tror man att dessa förhör och denna förundersökning påvisar att något styrkts bortom rimliga tvivel är man antingen part i målet eller naiv bortom det tillåtnas gräns. Ditt agerande i detta fall och flera andra borde vara straffbart eftersom de framkallat oreparabel skada för flera människor.

   I ditt debattinlägg på SVT Opinion läser jag:

Bevisläget är – till skillnad mot vad åklagaren gjorde gällande vid presskonferensen – långt ifrån glasklart.

   Menar du med detta att resultatet av ditt och Sandbergs bevisläge var klarare? Eller anser du att trots att inget var glasklart så var det riktigt att hänga ut de två småpojkarna som mördare? Du fortsätter:

Det går att komma till en annan slutsats nu än vad som skedde 1998.

   Ska man av detta utläsa att denna nya slutsats var omöjlig att inse 1998 då du och Sandberg höll ihop utredning och förhör? Du skriver vidare:

Den enkla sanning som nu försvunnit ur synfältet är att bröderna redan samma kväll hade berättat att de hade varit nere vid vattnet när Kevin dog.

   Detta betyder således att de därmed var skyldiga? I varje fall i Dina och Sandbergs ögon. I ett slikt ärende behöver polisen således inte försöka utreda ens om ett brott inträffat och inte heller försöka utreda vad som egentligen har hänt. Men allt det där faller om en minnesprofessor finns på plats och kan tolka vad barnen säger i tal och i kroppsspråk.

Och de berättade sedan relativt detaljerat hur de själva hade varit inblandade vid flera tillfällen och för olika personer.

   Kevins död var säkert omskakande för både bygd och småpojkar och att då fästa sig vid vad två småpojkar snackar om är nästan brottsligt dumt. Inte ens om de varit vuxna hade ett erkännande haft något värde om deras utsagor inte styrkts av andra omständigheter. Hur vet du att det pojkarna säger stämmer med vad som hänt? Ingen vet ju vad som hänt – allra minst du och Sandberg.

Visserligen är några av förhören skolboksexempel på hur barnförhör inte ska gå till, men det betyder inte att allt bröderna och föräldrarna berättat om Kevins död är otillförlitligt.

   Visserligen är varken du eller Sandberg några förhörsorakel men om ni som två vuxna under ett 30-tal förhör, som ibland är flera timmar långa, inte kan få två barn att säga det ni två vuxna vill höra, så är det i sig också ett underkännande.

Det är en stor skillnad mellan ”inte tillräcklig bevisning” och ”avförda från alla misstankar”.

   Vad betyder det? Är de oskyldiga men bara lite eller skyldiga men också där bara lite? Förstår du inte hur illa ditt försvarstal låter? Det vore bättre att hålla tyst och inte avslöja sin korttänkthet.

Och jag ser ett bristande ansvar i relation till brottsoffret och hans familj.

   Vem brister i ansvar och respekt för offer och dennes familj när man skapar ett missfoster som detta förundersökningsprotokoll. Tror du verkligen att offrets familj nöjer sig med att skuldbelägga vem som helst? Tror du inte offrets familj skulle vilja veta vad som verkligen hände deras lille Kevin 1998? En möjlighet som du, i din självgodhet, tillsammans med en inskränkt polis tog ifrån dem.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.