Polisens samordning blir bara sämre

Av Börje R P Carlsson 2018-04-14

Jag skrev härförleden om polisens bristande samordning av brott som utförs av yrkeskriminella i hela landet. Ska här redogöra för två konkreta exempel på hur illa det är ställt och hur banditer kan fortsätta sin kriminella karriär, eller möjligen åtalas för en ytterst liten del av sin brottslighet.

   Den 6 april 2018 åtalades två rumänska medborgare misstänkta för grov stöld i Vagnhärad. De två greps inne i en butik där de var i färd med att fylla väskor och sopsäckar med stöldgods. En tredje greps ett par timmar senare ”sovande”, i en bil som stod parkerad cirka 300 meter från butiken. Sammanlagt hade gods för drygt 600 tusen kronor packats ner.

   Gripandet skedde på morgonen den 25 mars 2018. Nu tar krim över och efter två anhållningsförhör (24:8 förhör) anhålls två av männen. Vart han som sov i bilen blev av framgår inte. Ytterligare två mediokra förhör hålls. De två misstänkta är inte särskilt samarbetsvilliga. De erkänner men svarar i övrigt knapphändigt eller inte alls.

   Deras vistelse i Sverige kartläggs inte alls om jag förstått det hela rätt utan med dessa knapphändiga uppgifter åtalas de två. Det kommer säkerligen att bli fällda för brotten för de togs ju på bar gärning. I butiken hade larmet forcerats samt kameror sprayats.

   Varför har inte dessa tre och deras fordon kontrollerats mot liknande anmälningar som det trots allt finns cirka 77 av i bara region Öst under 2018. Tittar man på hela 2017 så anmäldes 388 inbrottsstölder i butik.

   Här handlar det uppenbarligen om yrkeskriminella med tanke på deras modus och att tro att dessa två åtalade gjorde sitt första och enda brott den 25 mars 2018 i Vagnhärad är näst intill brottsligt naivt.

   Men polisen kanske inte ville ha ”Svarte Petter” i knät? Här gör de ingripande poliserna en habil insats som är värd ett bättre öde än vad som nu blev fallet.

   När jag ville ha fram siffrorna visade det sig att de polisiära datasystemen av idag är betydligt sämre än vad de var för 15 år sedan. Det är egentligen inte konstigt att det ser ut som det gör.

   Förr:  Man öppnade sökfönstret i datorn och kunde ange att man ville se alla anmälningar som handlade om inbrott i butik där gärningsmännen stulit kläder, datorer, storköksutrustningar etecetera till ett värde överstigande till exempel hundratusen kronor.

   Idag: Det går idag inte att med hjälp av datorn säga att man vill ha fram anmälningar där godsvärde är över hundratusen eller vilken siffra man nu väljer. Man får ta fram alla anmälningar och måste manuellt gå igenom anmälningarna för att försöka plocka ut de som kan ingå i olika brottsserier. I varje fall enligt region Östs mest datakunniga operatör. Detta är inget annat än slöseri med polisiära resurser.

   I ovanstående fall grep man i varje fall några banditer. Men så är definitivt inte alltid fallet. Läser om en inbrottsliga som gång på gång flyr i en svart Range Rover.

   Polisen berättar om stöldligan som slår till under nätterna och som hittills alltid lyckats undkomma dem med hjälp av en kraftfull svart SUV.

– Det har hänt vid ett tiotal tillfällen. I natt var de i Falkenberg och fortsatte upp till Göteborg. Det är samma tillvägagångssätt varje gång. Vi misstänker att de även har en ”rek-bil” som spanar åt dem som utför stölden. Den svarta SUV:en körs fram, flera gärningsmän som är väl maskerade använder sedan kraftiga dieseldrivna vinkelslipar för att ta sig in. De tillgriper de varor som de lastar in i flyktbilen.

   Enligt polisen har detta skett på ett tiotal ställen senaste veckorna. Suveränt dåligt polisarbete. Hur svårt kan det vara? Hur länge tänker polisen hålla med och tramsa med dessa banditer? Gång på gång tillåter polisen dessa banditer komma undan med sitt byte och som skäl anges ”har de 5-600 hästkrafter under huven så kör de lätt ifrån oss”.

   Hela resonemanget får ett löjets skimmer över sig när polisen låter några banditer härja på det här sättet. Nu får polisen börja agera som poliser och se till så att dessa banditer grips.

   Plocka ihop allt de vet om varje stöld, varje avvikande och varje flyktväg. Varje iakttagelse av fordonet måste koncentreras och kontrolleras. Hur många svarta Range Rover finns det i Göteborgsregionen/Sverige? Inte okontrollerbart många.

   Varje stöld sänder ut massor av spår när godset säljs för det är väl ingen som tror att gärningsmännen till exempel stjäl tobaksvarorna för egen förbrukning?

   Ta fram en åtgärdskalender för polisens agerande inför nästa stöld. Om all information samlats in på rätt sätt så har polisen gangstrarnas modus, flyktvägar och riktningar. Utnyttja den teknik som finns och försök kartlägga banditerna.

   Det blir ju rent tramsigt att låta dessa banditer förlöjliga polisen. Rimligen fastnar banditerna i olika kameror, fartkameror, mackkameror och trängselskattskameror. Idag är det svårt att begå brott utan att avsätta olika spår, genetiska, digitala eller andra.

   Tittar man på banditernas MO finns massor av kontroller att göra. Låt dem inte bara hållas. En ouppklarad stöld kan väl gå an men tiotalet! Absurt. Det var väl brottslighet likt denna som polisen omorganiserade sig för.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.