Utkräv ansvar på rätt nivå

Av Börje R P Carlsson 2018-05-02

De svenska väljarna måste vara världens mest tålmodiga folk. De står ut med brutna löften, de står ut med halvsanningar och de står ut med rena lögner från de folkvalda som skall vara medborgarnas verktyg, då all makt ska utgå från folket. Att politiker i högre befattningar skyller sina tillkortakommanden mot politiker eller tjänstemän i lägre befattningar är allt mer uppenbart. Och vi väljare står ut med det.

   Vi kanske inte applåderar det men vi opponerar oss inte utan de som möjligen opponerar sig är andra politiker, i det andra lägret. Dessa opponerar sig, i röstfiskandets namn, tills de själva sitter i maktställning och gör samma sak.

   Nu senast. Ann-Marie Begler var tidigare hög polischef. Där gjorde hon sig känd som kompromisslös, envis och en rigid tjänsteman som följde givna order in absurdum. Hon var opåverkbar och inga argument bet. Hon genomförde det hon fick order om.

    När hon år 2015 tillsattes som generaldirektör för Försäkringskassan var nog hennes kompromisslöshet till att vilja följa givna order hennes största merit och det mesta annat sågs förbi.

   Denna kompromisslöshet hade hon tidigare visat som generaldirektör för Skolinspektionen, som överdirektör vid Socialstyrelsen, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet och inte minst som överdirektör vid Rikspolisstyrelsen där hennes stelbenthet var väl känd. Dessa många uppdrag borgar för att hon antingen fort blir obekväm eller på flexibilitet som utnyttjas av beslutsfattarna.

   Dessa meriter var nog tillräckliga för att olika ministrar i regeringen skulle inse att hon är den som skulle kunna beordras få ner sjuktalen i Sverige. Att tillsätta henne som generaldirektör för Försäkringskassan med ordern ”sänk sjuktalen och sänk därmed kostnaderna” syntes nog vara den säkraste lösningen.

   Begler lyckades sänka sjuktalen och kostnader och med det var hennes olycka skapad. Regeringen hade nog förväntat sig sänkt sjuktal men att Beglers hårdhänta attityd skulle föra med sig så mycket problem, så mycket bekymmer och så mycket opposition hade de nog aldrig väntat sig. Med denna generaldirektör var risken överhängande att det socialdemokratiska partiet skulle fortsätta den kräftgång som påbörjats.

   Socialminister Strandhäll blir under nyheterna, på bästa sändningstid, intervjuad och hävdar att Begler gjort ett fantastiskt jobb men nu var det dags för ett nytt ledarskap. Rena lögner som hon utan att blinka delger hela det svenska folket.

   Hon sparkar således Begler för att denna gjort precis vad socialministern begärt och för att socialministern skall undkomma sitt ansvar. Socialministern har under tidigare intervjuer om Försäkringskassan haft en enerverade attityd när hon svarat på frågor och varit hal som en ål för de som intervjuad henne.

   Detta är dock inget nytt utan kunde ses ännu tydligare i den så kallade Transportstyrelseaffären. Här fick både en generaldirektör och två ministrar avgå trots att ansvaret borde ha avkrävts ännu högre upp.

   Vid KU-förhör är det uppenbart att statsministern glider på sanningen och att både en generaldirektör och två ministrar var ett bondeoffer till statsministerns fromma.

   Det värsta är dock att det har så liten betydelse vem som regerar i vårt land, för osanningar, glidningar och bondeoffer kommer alltid att förekomma. Idag är inte längre politikerlivet ett ansvarsfullt ställningstagande och vilja att leda landet rätt utan det handlar mer om att få utöva makt, tjäna bra och få finnas i rampljuset (inte nödvändigtvis i den ordningen).

   Jag tror att medborgarna är beredda att svälja en ganska besk medicin för landets bästa om detta sker på ett jämställt, ärligt och rekorderligt sätt. Men framförallt vill vi slippa glidningar, halvsanningar, antydningar och rena lögner. Vi vill dessutom, i varje fall många av oss, att ansvar ska utkrävas på rätt nivå gentemot den som haft ansvaret.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.