Börje Carlsson

Veckans sämsta

Av Börje R P Carlsson 2018-05-05

Vi kommer fram till valdagen att publicera en kortare betraktelse, varje lördag, över vad någon av våra medarbetare sett som det sämsta, konstigaste, mest populistiska politiska utspelet den gångna veckan. Börje Carlsson börjar idag med ett nygammalt förslag från Kd.

   I sin iver att kravla sig över fyraprocentsgränsen finns det tydligen inga gränser för vad ett parti kan hitta på. Nu vill Krisdemokraterna (t borttaget av författaren, således inget stavfel) lagstifta om civilkurage. Denna fråga har tidigare stötts och blötts och alltid avråtts från att införas som lag.

   Människor är olika, har olika uppfattningar och olika förutsättningar för att ingripa och får inte straffas för sina tillkortakommanden. Att då införa en lag som skulle tvinga någon att ingripa i en situation där inte ens polisen skulle ingripa förrän de fått ihop en tillräcklig numerär är brottsligt naivt – blir milt uttryckt fel.

   En sådan lag måste ju dessutom innehålla en passus som ger den ingripande ansvarsfrihet för de följder som ett ingripande skulle kunna medföra.

   Redan i dag finns en paragraf som handlar om nöd och om nödvärn och som tredje man kan använda för att ingripa mot överhängande eller pågående brottsliga angrepp – om civilkuraget finns. Men redan idag finns också ett antal domar där personer med civilkurage råkat använda för mycket våld i olika situationer och där de hjälpande dömts till frihetsstraff för sin insats.

  Hela förslaget är så ogenomtänkt att vår Herre lipar åt Krisdemokraterna. De flesta människor vill nog hjälpa men inser ofta sin begränsning för att rent fysiskt hjälpa. Människors vilja och framförallt förmåga att hjälpa ökar eller förändras inte genom lagstiftning.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.