Švejk hade också föreslagit böneutrop i 110 decibel

Av Andreas Magnusson 2018-05-15

Ingen står ut med en människa som drar allting till sin spets. Finessen är att maktens dumhet avslöjas utan att den som avslöjar dumheten riskerar att kritiseras för det. Metoden tillämpas allt oftare inom ramarna för det svenska rättssamhället.

   Den tappre soldaten Švejk är en satirisk roman som skrevs av den tjeckiske författaren Jaroslav Hašek i början av 1920-talet. Den handlar om soldaten Švejk som under världskriget nitiskt och hängivet verkställer varenda order. Han gör det så in absurdum att överordnade drivs till vansinne

   Man kan säga att domaren som skrev ihop domen i det uppmärksammade fallet i Solna tingsrätt med de centerpartistiska nämndemännen som ville fria en person för att han kom från en fin familj tillämpade Švejks metod. Hon visste mycket väl att varje ord var galenskap.

   Det senaste effektiva svejkandet kommer från polisen i Växjö. De har gett stiftelsen Växjös muslimer rätt att använda böneutrop och beviljat tillstånd för ett års användande. Så långt inget konstigt. Det finns redan två moskéer i Sverige som en gång i veckan använder sig av böneutrop utan att allmänheten har upplevt några problem.

   Polismyndigheten är detaljerad i sitt tillståndsgivande. Växjö muslimer får lov att varje fredag klockan tretton ha ett böneutrop som är tre minuter och fyrtiofem sekunder långt. Vid vintertid ska böneutropet ske klockan tolv istället. Tillståndet gäller ett utrop som får ske med max hundratio decibels ljudstyrka vid intilliggande förskola, vilket kvällstidningarna påpassligt berättar är lika starkt som ljudet av en tryckluftsborr.

   Ljudet av en tryckluftsborr. Smaka på den formuleringen. Det är svårt att tänka sig ett effektivare sätt att få människor att vilja sätta religionsfriheten inom parantes. Oskyldiga små barn på utegården till en förskola och det våldsamma ljudet av en tryckluftsborr precis vid mellanmålstid.

   Under tisdagen gick Aftonbladet ut med tillståndsgivandet som huvudnyhet på nätet. De satte den stora versala EXTRA-rubriken över allting för att visa att nu har det skett något som upphäver den vanliga nyhetsordningen.

   Ni vet den typen av markering man gör vid en terrorattack eller en Estoniaolycka. Och därunder: ”Polisen: Grönt ljus för böneutrop från moskén varje vecka”.

   Det är inte svårt att ana hur det låter i stugor, lägenheter och nyrenoverade hus med havsutsikt: Nä, nu får det jävlarimej vara nog!

   Politiker satte stenen i rullning genom att lyfta upp frågan om böneutrop på agendan. Det hade varit en total icke-fråga eftersom de flesta muslimska församlingar inte efterfrågar böneutrop och eftersom ingen hittills har haft något att erinra mot de två moskéer som använder sig av det.

   Men om det är något den här valrörelsen har lärt oss så är det att politiska partier numer helst lockar väljare genom att ge sig på människor som befinner sig i begränsad maktposition såsom skolelever med mobiltelefoner och muslimer som vill vara en del av vårt samhälle.

   Jag säger inte att polisen i Växjö medvetet har använt sig av Švejks metod. Det fina med metoden är nämligen att man aldrig någonsin kan anklaga någon för att medvetet ha använt den. Men när polisen i Växjö agerar så spelar de automatiskt Ebba Busch Thor och alla främlingsfientliga krafter i Sverige rakt i händerna.

   Hatade människor inte muslimer innan, så lär de väl göra det nu. Ljudet av en tryckluftsborr kan inte älskas av någon.

   Glassbilens käcka ringsignal uppmäts till ungefär 40 decibel, samma sak med kyrkklockor. Muslimerna i Växjö har förmodligen ingen önskan om att böneutropen ska höras mer än så, men genom att bevilja tillstånd för 110 decibels ljudstyrka så går man så långt i sin iver att vara tillmötesgående att man måste inse att effekten kommer att bli den motsatta. De som tidigare hade tyckt att böneutrop kändes okej börjar nu tveka.

   Polisen höll presskonferens i samband med tillståndsgivandet. Det är i sig anmärkningsvärt. Jag minns inte att det hölls en presskonferens om glassbilens tillståndsgivande, inte heller om tillståndsgivandet för landets tusentals kyrkklockor.

   Att det hela sammanfaller med det allmänt hårt drivna röstläget mot muslimer och Ebba Busch Thors valutspel är kanske bara en slump.

   På presskonferensen frågas det om varför grannarna inte tillfrågats trots att kommunens riktlinjer anger att så borde ske. Polismannen uttrycker sig sakligt, korrekt och villigt så som det anstår en tapper soldat i Švejks anda:

   ”Grannar är inte part i tillståndsprocessen och därför saknar vi laglig grund att göra det”, säger han och lägger till att man ville att handläggningen av ärendet skulle gå fort och inte fördröjas. Så talar en man som till fullo har förstått hur effektiv Švejks metod är.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.