Nu blir det polisiär närvaro

Av Börje R P Carlsson 2018-05-18

Ibland krävs det polisiär närvaro för att lägga sordin på de hetaste känslorna. Ibland finns det personer som är beredda att offra en tårta på sin politiske meningsmotståndare. Då är det skönt för politikerna att veta att polisen finns där för att skydda och se till så det politiska budskapet går fram och inte störs.

   Snart kommer valrörelsen igång på allvar och då kommer våra folkvalda att visa sig ute bland invånarna där de med pukor och trumpeter ska proklamera sitt budskap och sina löften, förlåt – sina målsättningar.

   De folkvaldas agiterande kommer inte bara att mana till att i lugn och ro lyssna till budskapen utan också att skapa debatt. I politiska debatter, stora som små, skapas lätt och ofta en ”vi och dom-känsla” som även med de bästa föresatser lätt tar ordentligt fyr. Fotboll, bilar och politik, inte nödvändigtvis i denna ordning, resulterar ofta i skarpare ton, högre tonläge och en mer påtaglig opposition.

   Ibland krävs det polisiär närvaro för att lägga sordin på de hetaste känslorna. Ibland finns det personer som är beredda att offra en tårta på sin politiske meningsmotståndare. Då är det skönt för politikerna att veta att polisen finns där för att skydda och se till så det politiska budskapet går fram och inte störs.

   Den kommande valrörelsen innehåller grundelement som engagerar. Lag och rätt, sjukvården, invandringsfrågan och integration är frågor som de flesta konfronterats med på något sätt och som ofta skapar skarpare argument och högre tonläge..

   Polisbristen är enligt alla förståsigpåare stor och akut. Polisen har ofta inte tid att göra sitt jobb vilket skapar frustration hos poliserna, ilska hos de utsatta medborgarna och kanske viss tillfredsställelse hos vissa laglösa.

   Trots denna akuta polisbrist har jag en känsla av att inte en enda politiker som behöver polisnärvaro för sitt framträdande kommer att behöva ställa in sitt framträdande på grund av polisbrist.

   Medan invånarna nästan alltid, även vid akuta larm, ofta får höra att polisen ”kan tyvärr inte komma” beroende på personalbrist, så kommer nog inte en enda politiker bemötas av detta svar. Myndigheten kommer att se till så det finns poliser för att ”skydda demokratin”.

   Var kommer då myndigheten att plocka dessa att poliser ifrån? Jag har sedan den senaste omorganisationen hävdat att polisbristen till stor del är en chimär där organisationen och den polisiära byråkratin låser fast mängder av poliser för att nöta byxbaken.

   Jag har under hela denna tid försökt få fram siffror som visar hur poliserna används men blivit nekad eftersom ett avslöjande ”skulle innebära ett hot mot rikets säkerhet”. Om polismyndigheten ändå försökt bemöta mina påståenden skulle jag känt en viss tillfredsställelse men inte ens detta har skett.

   Således kommer medborgarna i den kommande valrörelsen och i samband med politikers olika framträdanden stifta bekantskap med många nygamla poliser. Poliser som ”försvann” med den nya organisationen. Här kommer svaret på frågan ”var finns alla poliser?” att besvaras. De sitter inne och byråkraterar i avvaktan på den vart fjärde år återkommande valrörelsen.

   Dessa polisers agerande är ofta lite ringrostigt eftersom de sällan är ute bland folk och detta har under årens lopp visat sig när någon vill trycka en tårta i nosen på en oälskad politiker. Ofta hinner de trycka dit tårtan innan poliserna agerar och detta är allvarligt inte för tårtans skull utan för att den visar polisens ringrost och tårtan kunde ha varit något allvarligare. Så polisbrist – vi får väl se.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.