Ali och hans familj

Veckans värsta: Ali och hans familj straffas på grund av svensk byråkrati

Av Dick Sundevall 2018-05-19

En invandrare, Ali, kommer till Sverige, börjar arbeta, sköter sig och köper en bostad åt sig och sin familj. Men på grund av byråkratins långsamhet och stelbenta regler ska familjen nu utvisas. Och detta trots att de inte haft några som helst fördelar av det hela.

   Det handlar inte om någon som uppgett felaktiga uppgifter om sig själv och sin familj. Inte om någon som skaffat sig några svarta eller grå fördelar. Och definitivt inte om någon som belastat andra skattebetalare på minsta lilla sätt.

   Det handlar om att det tog så lång tid för Ali att få ett personnummer att hans arbetsgivare inte kunde teckna trygghets- och livförsäkring för honom, utan att ha något personnummer att utgå ifrån.

   Alltså – Ali har bara förlorat på det hela. Han har inte kunnat ha de försäkringar som hans arbetsgivare önskat teckna och som skulle ha gett Ali och hans familj en större trygghet. Så nu efter att ha arbetat och betalat skatt i Sverige i drygt tre år ska han och familjen utvisas.

– Någon annan gjorde misstaget och jag får lida för det. Jag har betalat skatt i tre år och nu får jag ingenting tillbaka, säger Ali.

   En annan invandrare hade inte tagit ut alla sina semesterdagar och skulle utvisas för det. Någon kanske kunde upplysa byråkraterna på Migrationsverket om att vi har tusentals småföretagare i Sverige som aldrig kunnat ta ut några fem veckors semester.

   De har nämligen haft ett arbete att sköta. Något som ska tillverkas eller någon tjänst som ska utföras. Och det gäller att se till att kunderna inte går till någon annan. En del av dessa småföretagare är infödda svenskar. Många andra, väldigt många, har invandrat under senare år.

   Så hur ska man alltså bete sig om man invandrat till Sverige? Tydligen ska man inte direkt försöka börja arbeta, för det kan straffa sig. Kan resultera i utvisning.

   Istället ska man uppenbarligen slå dank och leva på bidrag tills byråkratin har lyckats får fram ett personnummer som man kan använda. Under tiden man väntar kan man ju i brist på annat lyssna på samtliga partiers valtal eftersom det är valår. Och är det något alla riksdagspartier tycks vara överens om så är det att integrationen måste fungera bättre i Sverige. Det kanske kan vara kul att höra. Bara man inte skrattar för högt när man hör det – för så gör vi inte i Sverige.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.