Vart tog rikspolischefen Anders Thornberg vägen?

Av Börje R P Carlsson 2018-05-22

New Public Management, NPM, för polisen är ett djävulens påfund men egentligen bara ett finare och förnämare namn för en ny offentlig verksamhetsledning. I klartext betyder detta att den högsta, beslutande och tongivande polisledningen inte rekryterats från verksamheten utan från den kader som kan allting bäst antingen de kan stava till ordet verksamhet eller ej.

   De mest tongivande i denna kader är inte sprungna ur verksamheten utan är välutbildade och autodidakta generalister som kan just ingenting om väldigt mycket.

   Kritik mot NPM kan därför riktas eftersom den högsta ledningen vanligen inte rekryteras från verksamheten och därför inte förstår den. Detta medför en dyr överbyggnad i form av oändligt antal ledningsfunktioner och en oerhörd byråkrati. Detta gäller inte bara polisen utan de flesta myndigheter och organisationer som försöker tillämpa modenycken NPM.

   Det här är väl egentligen en helt naturlig följd av att organisatören bakom den nya polisorganisationen inte heller han hade någon som helst polisiär kunskap eller begrepp om hur polisverksamhet fungerar.

   Om en som inget begriper om polisverksamhet ska organisera polisen är det väl självklart att den som ska styra den nya polisiära verksamheten också vet så lite som möjligt. Hade de vetat något om polisverksamheten så hade de på tre röda genomskådat att organisationen var lika omöjlig som att skapa en tulipanaros.

   NPM är en orsak till allt ont som drabbat polisen. Under årens lopp har polisen drabbats av olika påfund som alla har det gemensamt att de kommit uppifrån, från dem som inget kan om polisverksamhet. Inget fungerade men kostade stora pengar.

   Polismyndigheten är en verksamhet som styrs av allvetare som tror sig kunna verksamheten bättre än poliserna själva. Polisens strategiska ledningsgrupp består till största delen av allvetare som inte har ett skvatt kunskap om polisverksamhet.

   Nu kanske någon skriker ”stopp och belägg” och vill anföra att den nuvarande rikspolischefen kommer från verksamheten samt att flera regionala chefer också kommer från verksamheten.

   Javisst, rikspolischefen kommer från verksamheten men är det någon som sett, hört eller märkt av detta sedan han tillträdde. Alldeles tyst, inte ett liv, inte ett ord inte ens ett framträdande. Vart tog Anders Thornberg vägen och vad vill han?

   Flera regionala chefer kommer också från polisverksamheten kanske vän av ordning vill påminna om. Utan att specifikt peka ut någon regional chef så visst förekommer det chefer från de forna myndigheterna men är det någon som kan erinra sig en enda chef som utmärkt sig på ett positivt sätt när det gäller polisverksamhet i sin tidigare roll i den tidigare organisationen?

   Nähä, jag tänkte väl det för just dessa chefer fick sina tjänster, inte för sin oerhörda kompetens, utan mer för sin bigotta inställning samt viljan att kröka rygg och inställsamt böja sig efter den nya ledningens stakaraka kommandon. Detta trots att många av dem nog borde ha insett varthän det barkade.

   Jag vet att Dan Eliasson hamnade i en situation där regering och riksdag enhälligt beslutat om den nya myndigheten. Eliasson var en typisk NPM:are som värvats för att han ansågs mer som en nyttig idiot än för sina formidabla kunskaper om polisverksamheten. Till sitt stöd hade han polisens ledningsgrupp i vilken även alla regionala chefer ingick.

   Det är nu som jag menar att alla i ledningsgruppen sviker. Inte en enda protest hördes, inte ett enda litet knyst hördes, inte ens en fundering eller ifrågasättande hördes där riktningen för den nya myndigheten ifrågasattes.

   Ingen av det knappa tjugotalet högavlönade orakel som utgjorde högsta polisledningsgruppen kom med ett enda ifrågasättande. Ingen ville väl riskera sin plats vid köttgrytan? Jag hade hoppats på att åtminstone Mats Löfving skulle vågat öppna munnen för att ifrågasätta eller varna regering och riksdag att polisverksamheten barkade åt he-vete.

   Men icke – de enda signaler som kom var att det var lite kärvt men om 3-6 månader skulle allt ha vänt. Allt såg bra ut och polisen var på rätt väg. Rätt väg! Mot vadå?

   Nedan följer polisens ledningsgrupp. Hur glad och förtröstansfull ska man vara inför dessa namn? Här finns ett par namn som väcker viss respekt, men övriga tillför inget. Jag har till och med svårt att förstå varför vissa av dessa befattningshavare överhuvudtaget ingår i denna ledningsgrupp som är satta att styra polisverksamheten.

 • Anders Thornberg, rikspolischef
 • Mats Löfving, biträdande rikspolischef samt chef för Noa
 • Carin Götblad, regionpolischef Mitt
 • Carina Persson, regionpolischef Syd
 • Dan Persson, regionpolischef Bergslagen
 • Klas Johansson, tf regionpolischef Väst
 • Micael Säll Lindahl, regionpolischef Nord
 • Ulf Johansson, regionpolischef Stockholm
 • Ulrika Herbst, regionpolischef Öst
 • Lena Klasén, chef NFC
 • Eva Arestad Radner, chef rpc kansli
 • Ebba Sverne Arvill, chef särsk. utredningar
 • Carola Ahlström Määttä, kommunikationschef
 • Martin Valfridsson, chef rättsavdelningen
 • Tomas Landerström, chef it-avd.
 • Jan Andersson, chef ekonomiavdelningen
 • Kajsa Möller, chef hr-avdelningen.

   Kan man förutse några framtida förbättringar med dessa beslutsfattare?

  För övrigt anser jag…

   att NPM medfört att på vissa myndigheter fungerar inget och alla förstår varför. På andra myndigheter fungerar allt men ingen förstår varför.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.