Veckans värsta: Den senaste Palmemördaren

Av Börje R P Carlsson 2018-05-26

Så har då återigen Olof Palmes mördare hittats. Utan just mer än ett antal indicier, några slumpmässiga träffar samt mycket tyckande, hänger man ut en sedan 18 år tillbaka avliden man och hävdar att denne är Olof Palmes mördare.

   Den så kallade Skandiamannens anhöriga får tydligen finna sig i att schavottera i olika medier, utan att kunna motbevisa påståenden om att sin döda pappa eller före detta make kan ha varit en mördare.

   Att mannen ifråga fanns i periferin, hatade Palme och hade en kamrat med vapen samt hade hållit på med skytte, är indicier som förmodligen skulle kunna appliceras på ett antal ”Palme-mördare”.

   Skandiamannen har förekommit i utredningen från start men avförts. Jag är övertygad om att en så rutinerad och kompetent spaningsledare som Hans Ölvebro aldrig skulle missat ett slikt spår.

   Att på så lösa boliner (jag har lyssnat på journalisten som gjort ”utredningen”) hänga ut en avliden människa är stötande. Om misstankarna är rätt eller fel lämnar jag därhän och förhoppningsvis, men troligen inte, kommer sanningen förr eller senare att uppdagas.

   Skandiamannen är nu bara en i mängden av presumtiva mördare och innan vapnet hittas och kan kartläggas så kommer ingen mördare att fällas eller mordet skrivas av med motivering ”misstänkt avliden”.

   Den riktige Palme-mördaren som nu klarat sig, död eller levande i 32 år, har sannolikt sett till så vapnet för alltid är borta och med det faller möjligheterna till en framgångsrik fortsättning. Nu börjar också den riktige mördaren komma upp i en ålder som gör det allt mindre troligt att han lever.

   Så lägg ner mordutredningen. Låt gärna privatspanarna hålla på och vi medborgare kommer med jämna mellanrum få läsa om att ”nu har Palme-mördaren identifierats”. Men utan mordvapen – ingen identifierad mördare.

   Skulle det inte ställas större krav än vad som nu anförs så skulle nog åtminstone ett halvdussin ”mördare” kunna hängas ut som varande Olof Palmes mördare. Det fanns många människor som avskydde Palme och som hade både möjlighet och intresse av att mörda Palme. Att så här lättsamt hänga ut en avliden människa som Palmes mördare är som sagt stötande.

   Jag, precis som många andra, har nog en uppfattning om vem som mördade Olof Palme. Och flera av oss kan förmodligen anföra samma ”bevisning” som nu framförs avseende den senaste Palmemördaren.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.