Börje Carlsson

Veckans värsta – blev flera värstingar

Av Börje R P Carlsson 2018-06-02

Att skriva om Veckans värsta kan ha sina problem eftersom varje efterföljande dag tycks innehålla händelser som väl platsar som Veckans värsta. Med hela veckans facit i hand blir inget lättare, för hur gradera när allt tycks vara värst? Knappt hade lördagen, med förra Veckans värsta, förklingat förrän jag läser om en 88-årig rörelsehämmad människas öde som genast blir Veckans värsta.

   Att i livets slutskede bli instängd i en lägenhet utan möjlighet att komma ut måste vara den värsta tortyr man kan råka ut för. Att inte få höra fågelsång, inte kunna känna lukten av sommarblommor i en park eller känna doften av nyklippt gräs.

   Inte ens kunna få se andra människor på nära håll skulle nog kunna göra vem som helst desperat nog att göra som en 88-årig man som inte kunnat lämna sin bostad på över ett år.

   Mannen försökte helt sonika åka rullstol utför trapporna genom att greppa tag i räckena varefter stolen rullade. Krafterna svek och både man och rullstol störtade utför trappan. Nu blev mannen till slut bönhörd, han fick komma ut, visserligen liggande på en bår som transporterades av ambulanssjukvårdare, men ändå.

   Jag vet inte om han hann känna, höra eller se något av allt det där som han hoppades på och drömt om. Han slapp i alla fall att, under rehabiliteringen, sitta instängd i en liten lägenhet. Hur svårt kan det vara att avhjälpa en slik situation? Jättesvårt, ja näst intill omöjligt enligt fastighetsägare.

   Den åldrade mannen har beviljats färdtjänst men varken trapphiss eller andra möjligheter att ta sig ner till färdtjänstfordonet. Det är lätt att bevilja olika former av hjälp när den hjälpbehövande inte kan utnyttja något av denna hjälp och som således inte kostar något att bevilja.

   Han har ansökt om specialfordon eftersom de har tillgång till en ”trappklättrare” vilket hade hjälpt honom ner för den smala spiraltrappan i trapphuset. Eftersom mannen förmodligen kan ta sig från rullstol till bilsäte behövs inget specialfordon säger Förvaltningsrätten men de har inget tips om hur han ska ta sig ner till fordonet.

Veckans värsta 2

   Knappt hade bläcket torkat förrän jag läser om ett par polischefer som vill att medborgarna ska anmoda knarklangarna att ”sluta langa knark”. Detta måste väl vara Veckans värsta?

   Vi har idag en polismyndighet som organiserats på sätt som gör att de flesta medborgarna är frustrerade över situationen. De flesta poliser som är satta att arbeta som poliser hindras av en organisationen som skapar omöjliga situationer. Därutöver finns de poliser som administrerar och byråkraterar och som således glömt eller förträngt hur det ser ut i dagens samhälle.

   ”Säg åt knarklangarna att sluta langa knark”. Detta kommer från en polis, Jonas Berg polisens operationsledare, som förmodligen tillhör den poliskader som inte längre vistas ensam på gatan och som om de är ute i tjänst inte ingriper förrän de är i ordentligt numerärt överläge. Jag undrar om han har den blekaste aning om vad som kan hända?

   Han får frågan om det inte innebär ”en risk att säga så till någon som säljer narkotika”? På det svarar han:

   ”Men visst är det så att det finns risker, men helt riskfritt är det inte att vara människa och leva i samhället utan det är en del i upplägget. Att vi lever tillsammans och vågar ta risker och säga till varandra.”

   Lokalpolischef Sven Holgersson delar Jonas Bergs synpunkter. Förmodligen är han ytterligare en av de poliser som står i bakersta ledet och kommenderar.

Veckans värsta 3

   Knappt har jag skrivit färdigt förrän Operation Playa kommer på bästa tv-tid. Här kommer en ny aspirant till Veckans värsta.

   I detta ärende är huvudåklagaren Karin Bergstrand förundersökningsledare. Hon ska stå för taktik och strategi men hävdar under rättegången att hon inte haft kontroll över poliserna och att det finns dokument i ärendet som är sekretessbelagt och maskat (med överstrykningar) till och med för henne.

   Hur i hela världen har hon skött sitt jobb om detta är sant? Hon ska besluta om tvångsåtgärder och upplägg, vad som ska göras och vilka dokument som ska begäras in. Hur kan hon gå med på att vissa dokument hemlighålls också för henne?

Veckans värsta 4

   Strax efter basunerar nyheterna ut att den ryske regimkritiske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko sköts till döds under tisdagskvällen i Kiev i Ukraina och genast pekas Ryssland ut för att ligga bakom mordet. Kan detta platsa bland Veckans värsta?

   Nja, kanske inte förrän dagen efter när samma journalist framträder och synes vara vid god hälsa så platsar det definitivt som Veckans värsta eller? Återuppstånden från de döda? Nej, bara fejknews som ju tycks vara storpolitikernas nya vapen. Inget är sant och inget tycks omöjligt.

Veckans värsta 5

   På onsdagen är det Uppdrag Granskning där Metoo-rörelsen granskas. Massmedias behandling av Fredrik Virtanen granskades och ordet häxjakt får en ny innebörd.

   Nää, jag får sluta att titta på tv och att läsa tidningar. Veckans värsta ska vara en kort slagkraftig artikel som handlar om Veckans värsta. Hur ska man då göra om varje dag innehåller en eller flera Veckans värsta?

   Tja, antingen får man lägga sig på en internationell nivå och skriva om Donald Trump för med denna presidents upplägg blir varje dag värdigt Veckans värsta eller också får man göra det lätt för sig och skriva en artikel varje dag och sedan ha lottdragning om vad som är Veckans värsta. Lätt är det dock inte – men frågan är om det skulle vara lättare att utse Veckans bästa?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.