Veckans bästa

Av Börje R P Carlsson 2018-06-06

Läsarna har (nästan) alltid rätt och därför tänkte jag att jag skulle prova med en ”Veckans bästa”, som någon föreslog. Jag söker i tidningar och i datorn för att hitta denna Veckans bästa. Eftersom en läsare ansåg att det vi skildrade bara handlade om allt helvete som kan drabba medborgarna tänkte jag alltså försöka hitta motsatsen.

   Hur jag än söker är det svårt att hitta något som platsar. Det mesta går ju som det ska och då är det ju som det ska och att bland allt det normala så måste ju trots allt en Veckans bästa sticka ut på något sätt.

   Plötsligt ser jag en BMW som håller fartgränserna. Kan det platsa som Veckans bästa?

   En notis handlar om att ordningsvakter och väktare på en tunnelbanestation inte kan tjänstgöra utan polisbeskydd. Kan det vara Veckans bästa? Inte ordningen som sådan utan att polisen försöker hjälpa till med ordning och säkerhet.

   Nej, åter till ordningen och en störtdykning in i tredje statsmaktens värld. Nästa notis handlar om hur du fixar våfflor på 25 minuter och jag förstår inte hur jag ska få in den som Veckans bästa. 25 minuter är ju eoner av tid för några våfflor. Nä, den skippar jag.

   Då hittar jag en Veckas bästa. En familj i England väntar sitt 21:a barn. Trots att barnen tar allt tid finns tid avsatt, 30 minuter varje dag, som vuxentid. 30 minuter varje dag verkar ju trots allt vara mer än tillräckligt när man har 21 barn.

   Denna familj konsumerar i matväg dagligen 20 paket chips, 3 paket flingor, cirka 9 mjölkpaket och 3 eller 4 limpor bröd. Veckans bästa? Ja att familjen helt följer Socialstyrelsens kostråd och äter ett antal brödskivor varje dag.

   Då hittar jag ännu en Veckans bästa. MSB har gett ut en broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”. Det är en något uppfräschad broschyr av vad som förr förekom i varenda telefonkatalog.

   Bland viktiga telefonnummer finns 114 14 om du behöver nå polisen. Men polisen finns bara på några få större orter och polisens växlar på ännu färre orter. Idag går det inte att nå polisen inom rimlig tid och i kris/krigstider blir det förmodligen helt omöjligt.

   Sök dig till närmaste skyddsrum, hävdar man i broschyren. Men nästan hälften av Sveriges befolkning saknar skyddsrum och jag undrar vart de ska skynda sig för att få skydd.

   Sverige är ett förhållandevis glest befolkat land men myndigheterna är centraliserade till ofattbarhet. Denna lilla skrift hade nog passat bättre på decentraliserade myndigheter med lokala telefonväxlar som går att nå. Jag hoppas verkligen att inte varken kris eller krig kommer eftersom myndighetssverige då kommer att få visa sina svagheter. Men trots allt skriften är bra, tankeväckande och visar att man inte ska ta något för givet. Alltså – Veckans bästa!

För övrigt anser jag…

   att det finns en mening i foldern ”Om krisen eller kriget kommer” som är osvenskt otydlig i all sin tydlighet.

”Om Sverige blir angripet av ett annat land kommer vi aldrig att ge upp. Alla uppgifter om att motståndet skall upphöra är falska.”

   Betyder det att inkräktaren kan angripas på alla sätt och till och med dödas? Jag fick en gång lära mig att en ockupationsmakt alltid skall bekämpas med alla medel men sedan lästa jag någonstans att en svensk medborgare kan ställas till ansvar för olika oreglerade angrepp på ockupationsmakt. Så vad betyder egentligen ovan angivna mening?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.