Veckans värsta – snart ramlar Hanif Bali baklänges

Av Andreas Magnusson 2018-06-09

En vecka full av nya dumheter, men svårslagen är som vanligt den tonårsobstinata Moderatpolitikern Hanif Bali när han går igång. I ett inlägg på Facebook bråkar han på nytt med en lärare. Eftersom jag själv är lärare så har jag sett hans sort många gånger. Oftast längst bak i klassrummet. Bakåtvänd keps. Väger på stolen. Förr eller senare ramlar de baklänges.

   Den senaste uthängningen gäller en person som inte är politiskt aktiv men arbetar som svensklärare på en skola. På Twitter har hon i ett inlägg beskrivit sin uppväxt i ett litet samhälle i Jämtland där tjejer som blev ihop med killar i grannbyn råkade illa ut. Hon menar att detta visar att det har funnits hederskulturella tendenser i Sverige alldeles oberoende av invandringen.

   Max 140 tecken på Twitter. Det är svårt att vara nyanserad då. Hennes inlägg är klokt och i sak omöjligt att ifrågasätta, men slutklämmen hade kanske fungerat bättre om hon hade haft möjlighet att utveckla resonemanget. Raderna som fått Bali att gå i taket är följande: ”Att vi tror att konflikter och hederskultur är något nytt i Sverige är skrattretande”.

   För Bali räcker detta för att hänga ut henne för sina 77 000 Facebookföljare med namn, namn på skolan hon arbetar på och rektorns namn. Hon stämplas med sitt tidigare engagemang för Vänsterpartiet på kommunal nivå. Hennes inlägg är inte längre ett inlägg från en lärare. I Balis värld är det ”relativiseringsvänstern” som är i farten igen.

   Frågan Bali ställer på sin Facebooksida är hur rektorn kan garantera elevernas säkerhet när man låter en sådan lärare jobba på skolan. Vad det är som är farligt med att en lärare bekämpar all sorts hedersförtryck är det svårt att begripa.

   I Sverige har vi yttrandefrihet och tryckfrihet. Det står en enskild lärare fritt att ha åsikter och vara aktiv i samhällsdebatten till exempel genom att vara partipolitiskt verksam eller genom att göra olika inlägg i sociala medier. Jag kan skriva den här krönikan utan att få sparken. Det hade jag troligen inte kunnat i ett icke-demokratiskt samhälle om landet hade styrts av människor med Hanif Balis värderingar.

   Men ger man sig in i leken får man leken tåla kanske någon säger. Ja, kanske det. Risken är bara att man skrämmer oliktänkande till tystnad. Läraren som Bali har gett sig på har i alla fall stängt ner sitt Twitterkonto. Jag misstänker att det har varit omöjligt för henne att hantera hatstormen. I det här fallet vet jag precis vad hon går igenom.

   Jag har själv varit utsatt för attacker från såväl Bali som hans hatarmé. Troligen gillar han att bråka med just lärare. Det är väl några tråkiga betygsättningar som fortfarande ligger och skaver.

   Det där med att dra människor som tillhör vissa grupper över en och samma kam är ju dessutom hans grej oavsett om det gäller lärare, vänstermänniskor, muslimer eller invandrare.

   När jag blev uthängd eftersom jag som lärare medverkat på TV i ungefär 30 sekunder, så fick jag snabbt på mig människor på Balis Facebooksida som påstod att jag var ful, vänsterextremist, i stort behov av en dusch, mördare och slutligen trippelmördare på frigång för att gå kommunistiska SVT:s ärenden. Ja, allt det där skrevs på Balis Facebooksida där det fick stå kvar åtminstone i flera dagar (sen slutade jag kolla).

   Hanif Bali drar sig inte för att utnyttja sin maktställning för att ge sig på personer som saknar motsvarande plattform att försvara sig. Jag har privilegiet att kunna ge svar på tal genom min roll som krönikör. Det är inte alla som har en sådan möjlighet – till exempel läraren som Bali nu ger sig på. Och det verkar inte finnas några direkta gränser för Bali annat än när det handlar om invandringspolitik. Då är gränserna allt.

   ”Tydligen blir jämtlänningar från Gällö som bor ihop med folk från Bräcke jagade av farmödrar, får bo med skyddad identitet på hemlig ort, kallade för horor av hela släkten, utslängda från balkonger och avrättade av fäder” skriver Bali i ett första ironiskt inlägg. I nästa inlägg drar han in arbetsgivaren.

   En ganska vanlig grej med den där typen av bakåtkepskillar i klassrummet är att de låtsas vara dummare än vad de egentligen är för att driva med läraren. I tweeten säger läraren ingenting om att det var lika illa då som det är nu eller att det förekom hedersmord i den jämtländska byn. Hon beskriver kort och gott att hederskultur har existerat i Sverige tidigare också.

   Och det är klart om man helt har missat häxbränningarna i historieböckerna, aldrig sett ens svensk pappa med T-shirt med trycket ”Jag har en vacker dotter. Jag har också en pistol, en spade och ett alibi.” så kanske det går att inbilla sig att svenskar aldrig sysslat eller sysslar med hedersförtryck.

   Att erkänna att hederskultur även har funnits och finns bland människor med helsvensk bakgrund är inte samma sak som att vägra erkänna att det just nu är ett större problem bland vissa invandrargrupper. Det är en motsättning Hanif Bali har hittat på eftersom hans rasistiska följare uppskattar det.

   När moderatledningen tog Hanif Bali i örat och gav honom Twitter-förbud så gjorde de misstaget att tro att han kan bete sig i andra sammanhang. Det kan han inte. Det stora problemet för Moderaterna är inte vilken plattform Bali väljer för sina utspel. Det stora problemet för Moderaterna är Hanif Bali.

   Att han nu sitter och glor på Twitter och sen loggar in på Facebook och skriver samma oförskämda dumheter där istället gör väl ingenting bättre. Om det inte är kränkningarna som är problemet för Moderaterna så kan han väl lika gärna få haspla ur sig dem på Twitter.

   Om Moderaterna vill vara ett vuxet parti så får de nog faktiskt slänga ut kepskillen ur rummet innan han ramlar baklänges och tar med sig hela partiet i fallet. Eller som vi säger i branschen: Det är dumt att låta en elev förstöra för alla andra.

För övrigt anser jag att…

   Hanif Balis nyligen gjorda kartläggning av de egna följarna på Facebook är intressant. Han frågar på sin sida vad följarna röstade på i förra valet och vad de ska rösta på i detta. Jag scrollar längre och längre ner och inte hittar en enda person som tänker rösta på Moderaterna. Det är så gott som uteslutande män som svarar och det är Medborgerlig samling och SD för hela slanten.

   Moderaterna låter troligen högerpopulisten Bali hållas eftersom de tror att han lockar dessa väljare. Det gör han inte alls och förmodligen är det pinsamt uppenbart även för Bali när han läser sin egen tråd.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.