Adali och Åström borde fundera över vad de säljer sig till

Av Ricard A R Nilsson 2018-06-07

Tidigare rånaren Anders Adali och före detta kriminalkommissarie Tage Åström, har blivit kändisar och syns ofta i TV. Senast såg jag dem häromveckan i TV-programmet ”Breaking News med Filip & Fredrik”, där de brukar vara med som en del av den veckoliga krimpanelen. Denna gång hade de sammanställt en lista på ”Sveriges farligaste kvinnor just nu” där både namn och foto visades upp. Detta spektakel gjorde mig riktigt förbannad.

   En av de fyra kvinnor som Anders Adali och Tage Åström valde att peka ut som en av ”Sveriges farligaste kvinnor just nu” sitter på Hinseberg.

   Jag har korresponderat med henne under många år. Hon är intelligent, trevlig och uppriktigt ångerfull över sitt brott. Inte på något sätt förtjänar hon att hängas ut så som nu skedde.

   Att dessutom Anders Adali, som före detta kriminell, står bakom denna typ av offentlig förnedring är något som både irriterar och förundrar mig. Han om någon borde väl kunna skilja på gärning och gärningsman (i detta fall gärningskvinna).

   Hur tänker han? Bara för att han vill sitta i TV och vara kändis så finns det ingen anledning för honom att börja agera på det här sättet.

   Naturligtvis ligger en stor del av ansvaret hos redaktionen och programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Saknar de grundläggande empati och medmänsklighet?

   Att de överhuvudtaget godkänner en sådan topplista – det kanske till och med var deras idé – utgör förnedrings-tv när det är som sämst.

   Att ett nöjesprogram som det här ägnar sig åt att leka riskbedömare är under all kritik. Riskbedömningar är en färskvara som många experter är överens om har en livslängd på några månader.

   Den nu aktuella listan på farliga kvinnor kan alltså inte ha någon som helst saklig grund. Frågan är då vad Tage Åström och Anders Adali baserat sina ”farlighetsbedömningar” av dessa kvinnor på? Sannolikt på någon egen spekulerande åsikt som de borde ha behållit för sig själva.

   Den mediala hetsen mot de som sitter för grova brott har redan gått överstyr. De allra flesta försöker hålla en låg profil och avtjäna sina straff utan att dra till sig uppmärksamhet, för att sedan friges och leva ut sina liv i anonymitet. Det är väldigt få som har valt min väg, alltså att vara offentlig.

   I mitt fall välkomnar jag debatt och diskussion. Helst med mig personligen. Men om man inte valt att stå i offentlighetens ljus borde man få slippa. Och i synnerhet borde före detta kriminella som sannolikt själva har hängts ut felaktigt ett antal gånger, ha gott nog omdöme att inte demonisera de fångar som bara vill avtjäna sina straff.

   Att hänga ut människor som redan är nedtryckta på botten av samhällsstegen, är att sparka på någon som redan ligger. Alla inblandade i tillkomsten av denna topplista har agerat skamligt och har anledning att fundera både en och två gånger på vad de säljer sig till.

För övrigt anser jag…

   att författaren Anders Roslund, i nya romanen ”Tre timmar”, borde ha låtit sin numera avlidne författarpartner Börge Hellström stå med på omslaget. Karaktärerna har de kommit på tillsammans och de tidigare böckerna har varit gemensamma alster. Det handlar om att visa respekt för det som de från början skapade tillsammans.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Ricard A R Nilsson  är dömd till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år. Under åren har han hunnit beta av nio universitetsexamina och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Ricard har släppt böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. I hans författande skildras ofta det brutala fängelselivet.

Följ Ricard i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg

instagram.com/nilsson_ricard

twitter.com/ricardnilsson

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.