När myndigheter eldar upp en gravplats

Av Börje R P Carlsson 2018-06-19

Svensk polis, svenska myndigheter och Kronofogden kan uppenbarligen besluta om och bränna ner en samisk kåta. Striden om denna kåta har pågått i sju år och avslutas nu med att den eldats upp av myndighetspersoner.

   Hösten 2002 tog Anita Gimvall båten dit (den plats där det enligt Anita funnits en kåta sedan 1890) och spred sin mors aska på denna plats, helt enligt moderns sista önskan.

– Jag har byggt en samisk kåta på den plats där min släkt haft kåta i flera generationer, berättar hon. Om man vet hur en kåta är gjord förstår man att det finns inget man kan använda av det gamla materialet. Det murknar ganska fort.

   Anita Gimvall suckar. Det är inte första gången svenska myndigheter sätter eld på hennes släkts samiska tillhörigheter. Länsstyrelsen ska tidigare ha bränt upp en trälåda där hennes morbror förvarade fiskenät över vintern.

   Enligt länsstyrelsen handlade det dock aldrig om någon kåta utan om en stuga, ett vanligt svartbygge.

– Det var visst en kåta, säger jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson, som bor i ett gammalt, vitt församlingshem intill Vindelälven i Sorsele i Västerbotten.

   Samma länsstyrelse framför i ett dokument som formulerades i mars 1999, att man vill ”restaurera kåtor, njallas och andra hus” i området. Den plats där den nu nedbrunna kåtan fanns återges dessutom i dokumentet.

   Anita Gimvall tar fram ett papper och beskriver sitt släktträd. Hon pekar på ett namn, Per Esaiasson, hennes morfars farbror. Han ska ha byggt en kåta på platsen 1890. Tjugo år senare drunknade han, då tog hennes morfar över den.

   Renskötaren Niila Inga vill inte kalla Anita Gimvalls kåta för ett svartbygge. Men han tror att länsstyrelsen hade agerat annorlunda om hon inte protesterat.

   Denna behandling var väl inte helt ologisk eftersom svenska myndigheter och politiker i allt mer besvärande grad låter Sverigedemokraterna skapa agenda. 2014 hävdade Sverigedemokraten tillika en av riksdagens talesmän, Björn Söder, i DN att:

– Judar och samer är inte svenskar.

   Vilket han nu upprepade i förra veckan. Judar eller araber, eller vad de nu kan vara, är naturligtvis svenskar om de bott i Sverige en tid och är svenska medborgare.

   Jag har då väldigt svårt att finna något mer svenskt än samer. För cirka 15 000 år sedan var Sverige täckt av inlandsisen och då fanns inte ens Söders anfäder här. Strax efter befolkade samerna norra Skandinavien och jag anar att Söders anfäder fortfarande inte anlänt till Skandinavien. Så hur han kan påstå att samer inte är svenskar övergår då mitt förstånd.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.