Trött på politiken – snart tar datorerna över

Av Andreas Magnusson 2018-06-20

Är det något unga människor tycker är tråkigt så är det politik. En massa gubbar och tanter som bråkar om obegripliga ord som jobbskatteavdrag, allmän amnesti och integrationsproblem. Men det finns en lösning och den är redan här. Var tionde Twitterinlägg om politik är idag skrivit av en bot, det vill säga en dator som programmerats att ha politiska åsikter. Snart kan datorerna ta över helt.

   Allting förändras. Den grekiske filosofen Herakleitos myntade de bevingade orden ”Panta rei”, men det där var rena grekiskan. ”Allt flyter” säger vi på svenska. Herakleitos insikt försiktigt överförd till vår tid innebär att du inte kan ta två dopp i samma vatten under badutflykten eftersom det är helt andra vattendroppar på plats nästa gång du hoppar i.

   Sorgligt kanske. Eller skönt. Det som gäller idag behöver inte gälla imorgon. En vacker tanke att omfamna en bakfull morgon eller när livet känns enformigare än någonsin och det politiska samtalet tycks enfaldigare än du trott var möjligt.

   Sverige industrialiserades ganska sent. I mitten av 1800-talet började maskinerna allt mer ta över människors jobb. Det innebar en enorm samhällsförändring som pågår än idag. En viktig konsekvens blev urbaniseringen, det vill säga människors flytt från landsbygden in till städerna. Det var ju där de nya jobben fanns.

Den tekniska utvecklingen gick snabbt. Hundra år senare hade tekniken flyttat allt mer in i hemmen och gemene man fick hjälp att göra sådant som hon eller han tyckte var tråkigt. Idag är det ingen hejd på det där. Robotgräsklippare, diskmaskin, självrengörande ugn, självavfrostande frys, fjärrkontroll till garageporten. Vi lever mitt i en både teknisk och digital revolution.

   Poängen är att tekniken kan användas för att ta över sysslor som vi tycker är tråkiga. Alldeles uppenbart tycker vi att hushållssysslor är tråkiga men det finns fler saker än så som tråkar ut oss.

   Allt färre människor kan se en hel film på TV utan att samtidigt fingra med mobiltelefonen och då har ändå filmmakarna drivit upp tempot, klippt så snabbt att 1950-talsmänniskan skulle blivit sjösjuk av en vanlig SVT-dokumentär.

   Och vad tycker människor är extra tråkigt i Sverige år 2018? Jo, politik. Fråga en handfull personer om exempel på riktigt tråkiga samtalsämnen och någon av dem kommer garanterat att föreslå politik.

   Försvarets forskningsinstitut (FOI) har nyligen granskat det politiska flödet på Twitter och kommit fram till att var tionde inlägg är skrivet av en dator. Med tanke på hur snabbt den tekniska utvecklingen går så kan vi nog räkna med att en majoritet av de politiska inläggen om några år kommer att vara skrivna av maskiner.

   Vi avstår från politiska samtal eftersom de tråkar ut oss och till slut kommer människorna att städas bort från politiken. Att delta i en politisk debatt kommer att framstå som lika dumt som att diska sina egna tallrikar för hand eller att vägra använda mobiltelefon och istället förgäves leta efter en telefonkiosk.

   Och när maskinerna tar över det politiska samtalet så kommer den sista gnistan av politiskt intresse att försvinna. Det kommer inte finnas någon anledning för oss att rösta eftersom vi ändå inte förstår och bryr oss om politik. Istället kommer datorer att kunna programmeras att fatta de optimala besluten givet rådande förutsättningar. Demokratin kommer att falla ur modet.

   Säg att vi önskar ett samhälle enligt utilitarismens modell med största möjliga nytta för största möjliga antal. Det borde inte vara så mycket svårare att programmera en sådan dator än att programmera de botar som idag tar den politiska debatten. Då slipper vi den tråkiga biten om att bråka om hur många flyktingar vi ska ta emot eller om vi ska tillåta vinster i välfärden. Datorn kan berätta för oss hur vi ska göra.

   Eller så tänker vi att politik är något som naturligt uppstår när människor ska samarbeta med varandra för att skapa det bästa samhället och att det bästa samhället uppstår när vi samarbetar. Demokrati är bättre än diktatur liksom. Även om diktatorn är en dator.

   I så fall tänker vi kanske att dialoger och kompromisser inte är så dumt och att ett samhälle som styrs av människor blir mer mänskligt än ett som styrs av en dator – lite som att ett riktigt husdjur är roligare än en Tamagotchi eller att uppblåsbara kvinnor (och män) inte riktigt är idealiska partners i alla avseenden även om de aldrig bråkar med oss om fjärrkontrollen.

   Herakleitos – han som menade att allt flyter – dog förresten enligt legenden antingen genom att bli uppäten av hundar eller mer troligt efter att ha grävt ner sig själv i en gödselstack i tron att värmen skulle dra fukten ur hans kropp. Det finns någon sorts visdom i det där. Just nu är jag bara osäker på vilken.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.