Sverige är inte ett skitland där allt är kaos och elände – men…

Av Börje R P Carlsson 2018-06-28

Sverige är ett fantastiskt land och jag vill inte bo i något annat. Visst har vi problem men förmodligen färre än de flesta andra länder. Ska man lyssna på en massa olika belackare är Sverige ett skitland där allt är kaos och elände. Men om det är så uselt varför inte flytta till Polen, Ungern eller något annat av de länder som i vissas ögon tycks vara ett himmelrike på jorden.

   De som lämnar Sverige ”för gott” och flyttar, för att komma undan eländet, skatterna, brottsligheten och allt annat som drabbar medborgarna, lämnar ofta kvar en liten förankring i skitlandet Sverige.

   Denna lilla förankring är ett måste för tänk om man drabbas av sjukdom eller något åldersbaserat besvär. Drabbas man av något sådant är det skönt att kunna komma tillbaka och utnyttja den vård och den åldringsvård som trots allt finns här men som man försökt undvika att betala.

   Till och med en av Sveriges mest berömda gangsters, Clark Oderth Olofsson (eller Daniel Demuynck), har begärt att återfå sitt svenska medborgarskap och vill återvända till Sverige. Även gangsters blir gamla och vill komma åt både pension, vård och omsorg även om man inte tillfört landet ett dugg.

   Utan att veta kan man väl ana att Olofsson bott så länge i Belgien att han gjort sig ”förtjänt” av pension också där. Att han inte återvänt än ska vi tacka den belgiska kriminalvården för. De anser inte honom färdigvårdad än. (Tack för det Belgien)

   Visst, laglösheten ökar och med den brottsligheten men att tro på vissa beskäftiga påståenden om att det är invandrare som står för ökningen är i grunden infantilt för det skulle betyda att alla inhemska gangsters helt plötsligt blivit änglar, där det största problemet är att glorian spänner över fontanellen.

   Nej, de flesta av våra inhemska gangster har också fortsatt sin brottsliga bana. De flesta som kommer hit från andra länder har nog fått sin beskärda del av brottslighet och korruption där och detta kan vara en av anledningar till flykten från ett hemland. Med ökad befolkning ökar också både brottslingar och brottsoffer. I varje fall procentuellt och det är ungefär denna ökning vi ser.

   Utan att veta kan det ju vara så att många invandrare har en bakgrund som gangsters även i hemlandet och här finns väl ingen anledning att tro på att de ska slå in på den smala vägen men låt för all del inte dessa utgöra norm för alla andra invandrare.

   Jag läste om en undersökning där de tillfrågade fick svara på hur en extra tusenlapp till staten skulle användas och varifrån denna tusenlapp skulle tas. Väldigt många ville ta den från invandringens kostnadskonto och lägga den på vård, skola och polis.

   Vård och skola får redan idag så mycket pengar att privata aktörer kan göra mångmiljonvinster på denna verksamhet. Polisen har redan beviljats mer pengar än vad de äskat och nu vill liberalerna ge dem tio miljarder till.

   Jag förstår ärligt talat inte hur man resonerar. Vården är väl det område med väldigt många anställda invandrare men också här dräneras skattepengarna till olika bemanningsföretag som bara blir allt större och rikare. Kostnaderna för vården blir allt högre men också här finns miljonvinster för bemanningsföretagen som lockar till sig vårdpersonal och läkare genom betydande löneökningar som landstinget därefter utpressas att betala.

   Bemanningsföretagen kan ju erbjuda nästan vilka löner som helst eftersom de täcker sina kostnader och lite till genom fakturor till landstingen, så vilka löner de än betalar så tjänar de ofantliga summor. Nu har beslut från Högsta förvaltningsdomstolen kommit som säger att bemanningsföretagen inte bedriver sjukvård i egentlig mening och de skall därför betala moms på sina uthyrningar.

   Det betyder i klartext att kostnaden för landstingen går upp med 25%, om detta är momssatsen. Bemanningsföretagen kommer således att dränera landstingen med ytterligare 25%. Eftersom landstingen inte är momspliktiga, i vårdsektorn, tolkar jag detta som en ren prishöjning för vården.

   Det blir således inte ens ett nollsummespel. Visserligen får staten tillbaka en del av bemanningsföretagens utgående moms men tro mig de kommer nog att hitta poster för motsvarande ingående moms.

   Även skolan får ta del av allt mer skattepengar och eftersom många invandrarbarn utgör elever så går ju också dessa pengar till invandringen för det är väl inte tänkt att elever med invandrarbakgrund inte ska få ta del av ökade möjligheter och vassare utbildning.

   Också pengar till utbildning dräneras genom det fria skolvalet där många privatskolor gör miljonvinster. Jag har svårt att förstå hur politiker kan tro att dessa privatskolor, där enda drivkraften är pengar, ska kunna ge lika bra eller bättre utbildning än den vanliga skolan. Det är en fullständigt omöjlig ekvation.

   Privatskolor lockar med fria datorer och högre betyg och plockar russinen ur elevkadern. Sedan ska de jämföras med den vanliga kommunala skolan som måste ta sig an också de elever som privatskolorna inte vill ha. Dessutom vill föräldrar sina barns bästa och att då använda höga betyg som dragningskraft blir ju en källa eller grogrund till att ge högre betyg än vad många elever förtjänar.

   Att ge polisen mer pengar än vad de begär är som att kasta pärlor för svin. Inget blir bättre med 17 miljarder på tre år. Det är 17 miljarder som man inte vet hur de ska användas. Avhoppen gör att polisens lönekostnad sjunker i stort.

   Varje polis som hoppar av betyder en besparing på 4-500 000 kronor. Under de senaste åren har 2 000 poliser hoppat av med en besparing för polisverksamheten på ungefär en miljard kronor. För att behålla och locka tillbaka poliser behöver de poliser som arbetar som poliser en lönehöjning på åtta-tio tusen kronor i månaden.

   För inte så många år tillbaka låg polisens genomsnittslön cirka 2000 kronor över statlig genomsnittslön (statens kaka var liten men säker). Idag ligger den 4 000 under statlig genomsnittslön.

   Polischefer har ofta en väl tilltagen lön och det är inte polischefer som hoppar av. De mest försumbara blir kvar med hyggliga löner medan de ”arbetande” poliserna får en allt sämre löneutveckling och därför lämnar alltfler polisarbetet. Här kan man nog förutse ett nollsummespel där polismyndigheten i ena ändan fylls på med polisaspiranter och administratörer och dräneras på duktiga poliser i andra ändan.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.