Veckans värsta

Veckans värsta – svin i mänsklig skepnad

Av Börje R P Carlsson 2018-06-30

Denna Veckans värsta ägnar jag åt en inskränkt mindre del av allmänheten. Det handlar inte om den stora allmänheten som oftast både vet att uppträda och hur man beter sig på ett civiliserat sätt. Det handlar om den grupp som styrs av reptilhjärnan. Denna grupp beter sig som svin, grisar ner och grymtar. Svin är egentligen fel uttryck för ger man svin möjligheter är de renliga och trevliga djur.

   Men de tvåbenta svin som väsnas, skitar ner, hotar och parkerar sina bilar så inga räddningsfordon eller blåljuspersonal kan komma fram, det är dessa svin jag skriver om.

   Trenden är tydlig. Nedskräpningen på landets populäraste stränder ökar, samtidigt som nedskräparna blir alltmer otrevliga och svinaktiga.

   För varje år blir trenden allt tydligare och badgästerna lämnar alltmer skit efter sig. De bara reser sig och går precis som om det vore självklart att någon annan ska städa efter dem.

   När personal, som jobbar med att hålla stränderna rena och fina, försöker påtala nedskräpningen, möts de ofta av en beskrivning om sina förståndsgåvor när de är så korkade att de försöker tala nedskräparna tillrätta.

   Inte skäms nedskräparna heller utan tycks vara övertygade om att just deras skräp ska tas bort av någon annan. Det värsta är att de som beter sig sämst oftast är vuxna människor, i varje fall fysiskt vuxna även om det mentala knappast ligger på samma nivå.

   Till stranden är det bråttom och det går fort på vägarna. Parkerar gör man hur som helst och skiter ärligt talat i om räddningsfordon kommer fram och än allvarligare blir den säkerhetsrisk som parkeringskaoset orsakar.

   Här kan det handla om liv och död men vad spelar det för roll ”bara jag kommer till stranden”. En lösning vore att ta fram vinterns plogbilar och låta dessa bana väg samt att försäkringsbolagen i dessa fall vägrar ersätta skadorna.

   Dessa nedskräpare måste kunna fundera på hur de vill ha det i den gemensamma miljön? Det är visserligen en minoritet men deras beteende drabbar många och de har nog egentligen ungefär samma renlighetskrav som grisar eftersom de tar med sig hemifrån vad som sedan blir sopor på stränder och i naturen i övrigt, för där hemma ska tydligen inte soporna vara. Vad är det för fel på vissa människor?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.