Invandringskritisk debattör bröt mot ordningslagen – Svenska kyrkan kritiseras

Av Andreas Magnusson 2018-07-06

Svenska kyrkan i Visby är i blåsvädret och av reaktionen att döma skulle man kunna tro att de sysslat med böneutrop istället för klockringning. Det har de inte alls. Domprosten Mats Hermansson har istället satt igång en klockringning för att stoppa ett politiskt böneutrop i anslutning till kyrkans område.

   Klockringningen kritiseras nu starkt av bland annat Carl Bildt och Sven Otto Littorin och klockringaren själv är ångerfull. Han menar att handlingen var överilad och att om han hade fått tid att tänka igenom situationen så hade han agerat annorlunda.

   Bakgrunden är följande: Den invandringskritiske borglige opinionsbildaren Thomas Gür beslutade sig för att hålla det han själv och pressen omnämner ett ”spontant pop-up-seminarium” på temat 9,5 teser om integrationen. I själva verket var arrangemanget inte det minsta spontant. Så här skrev Thomas Gür själv på sin Facebooksida:

”Den här kallelsen kommer att läggas ut totalt sex gånger under tre dagar, på dels min ”officiella” sida, dels den ”privata” på FB. Jag ber redan nu om ursäkt för de som ser den mer än en gång i flödet.”

   Kallelsen är ytterst detaljerad. Gür anger i sin inbjudan ett exakt klockslag och platsen beskrivs som Parkbänkarna utanför Visby Sankta Maria domkyrka, Västra porten (under enkeltornet), Västra Kyrkogatan 2.

   I Sverige har vi mötesfrihet, vilket innebär en demokratisk rätt att hålla möten i det offentliga rummet. Ordningsstadgarna kräver dock att den som vill hålla ett planerat möte anmäler det, så att polisen kan avgöra om tillstånd kan ges för föreslagen plats och tidpunkt. I det här fallet har Thomas Gür inte sökt eller fått något tillstånd beviljat. Att han själv kallar mötet spontant gör inte att han kan kringgå lagen. Lagen gäller alla.

   Domprosten Mats Hermansson blev tagen på sängen. Eftersom det planerade mötet inte var en tillståndsgiven sammankomst kände han inte till att några teser skulle ”spikas upp” på hans kyrkport. För Hermansson blev situationen hotfull när han hörde Thomas Gürs konfrontativa och obehagliga budskap om svenska kvinnor som våldtas av utländska män.

   Sven Otto Littorin menar i ett inlägg på Twitter att de enda organisationer som saboterat demokratiska framträdanden på Almedalen är NMR och Svenska kyrkan. Om man med demokratiskt framträdande menar också ett icke-tillståndsgivet möte i brott mot ordningsstadgarna så ligger det en del i det.

   Om det finns en likhet mellan Svenska kyrkan och NMR så finns det en olikhet mellan Thomas Gür och NMR (och jag tänker inte på synen på invandring). Till skillnad från NMR så saknade Thomas Gür mötestillstånd. De har alltså i just det här avseendet i större utsträckning respekterat den svenska demokratins spelregler.

   Det var givetvis ingen slump att Thomas Gür kallade sina invandringskritiska punkter för teser och att han ställde sig utanför just Visby domkyrka. Domprost Mats Hermansson har varit tongivande i arbetet mot rasism och främlingsfientlighet och för ett öppet och välkomnande Sverige. Under förrförra årets Almedalsvecka utsattes Hermansson för hot i samband med en demonstration mot rasism och sexism. Hermansson och Svenska kyrkan representerar den sorts fiende Thomas Gür gärna vill bekämpa.

   Thomas Gür borde ha följt den svenska ordningslagen och domprosten borde ha följt Jesus princip om att vända andra kinden till. Det är mycket möjligt att Thomas Gür och hans följe hade lämnat platsen om de uppmanats till detta på annat sätt. Nu fick han istället precis den reklam han hade hoppats på med sin möteskupp.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.