Det läser fångarna sommaren 2018

Av Ricard A R Nilsson 2018-07-12

Helt slumpmässigt har jag gått runt på anstalten Asptuna och frågat vilka böcker som fångarna läser denna sommar. En del av svaren lär förvåna. Detta är ingen topplista, utan titlarna följer helt enkelt den ordning i vilken de intagna gav sina svar. Jag bad dem även att ge en kommentar.

   Ta denna ”undersökning” för vad den är. Ingen betygsättning. Inga recensioner. Bara en lista på vad vissa fångar vid anstalten Asptuna läser sommaren 2018.

   ”Tre timmar”, Anders Roslund. Tredje och senaste delen av sviten som författaren började skriva med den numera bortgångne skrivarpartnern Börge Hellström. Infiltratören Piet Hoffman är tillbaka och det är lika spännande som vanligt.

   ”Kejsaren”, Buthler & Öhrlund. Psykopaten Christopher Silvferbielke är tillbaka, kanske för sista gången. Nu går han över gränser som får den mest kallhamrade läsaren att rygga tillbaka.

   ”En livstidsdömds dagbok”, Ricard A R Nilsson. Ja, det är en av mina böcker. Nej, det är inte uppgjort, en av fångarna höll faktiskt på att läsa min bok. Det är egentligen ganska logiskt att de runt omkring mig intresserar sig för det jag skrivit.

   ”Svenska rånare”, Anders Adali. Egentligen ville jag inte nämna denna bok eftersom jag inte är särskilt förtjust i en del av författarens offentliga uttalanden. Men eftersom en intagen läste just denna så får min egen åsikt stå tillbaka.

   ”Dehlis vackraste händer”, Mikael Bergstrand. En bok som får en att vilja ta första flyget till Indien för att uppleva vad som verkar vara ett fantastiskt land med ett fantastiskt folk.

   ”EC Competition Law”, Jones & Sufrin. En av grabbarna pluggar affärsjuridik och satt i solen och läste denna lagom intressanta studielitteratur.

   ”Bara jag vet vem jag är”, Sture Bergwall. Från seriemördare till symbol för ett felande rättssamhälle. Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, berättar sin version av allt som hänt honom. Ganska tråkig, var kommentaren från läsaren.

   “The Buddhist Religion”, Robinson & Johnson. Att hitta sig själv är något många ägnar sig åt bakom taggtråden. Fängelset ger en massa tid för inre reflektion. I detta fall kanske Buddismen kan leda honom rätt.

   ”Oliver Twist”, Charles Dickens. En klassiker. Just denna intern hade en lista på böcker han alltid velat läsa och hade nu ett drygt år på sig att beta av den.

   ”Bortom varje rimligt tvivel”, Malin Persson Giolito. Även Leif GW Perssons dotter har hittat sin väg in på denna läslista. Den intagne tyckte dock att romanen stundom var ”lite seg”.

   Och slutligen, jag själv då? Vad är det jag, som numera har läst över tusen böcker under mina snart 19 år i fängelse, sitter i solgasset och bläddrar i? Jo, mitt i detta svenska valår ägnar jag mig åt amerikansk politik, mer specifikt president Donald Trump. I boken ”Fire and Fury” av Michael Wolff, ges en inte alltför smickrande bild av USA:s ledare.

För övrigt ångrar jag…

   det som skrevs sist i min förra krönika. Jag tog upp att Anders Roslund borde ha nämnt sin avlidne författarpartner Börge Hellström på omslaget av senaste boken – alltså fortsatt skriva Roslund & Hellström, detta eftersom karaktärerna var något de jobbat fram tillsammans i tidigare böcker. Nu har jag fått reda på att Börges vilja var att slippa just sådan uppmärksamhet, och naturligtvis är det något som Anders Roslund har respekterat.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Ricard A R Nilsson  är dömd till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år. Under åren har han hunnit beta av nio universitetsexamina och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Ricard har släppt böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. I hans författande skildras ofta det brutala fängelselivet.

Följ Ricard i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg

instagram.com/nilsson_ricard

twitter.com/ricardnilsson

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.