Veckans värsta

Veckans värsta – handelskrig, torka och skönmålning

Av Börje R P Carlsson 2018-07-14

Det finns alltför många tecken på ett begynnande handelskrig som kan drabba Sverige hårt. Därtill en torka som är rena katastrofen för landets bönder. Varför hör vi då ingenting från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap och dess generaldirektör Dan Eliasson? Och är det inte dessutom så att landets polisledning återigen har skönmålat sitt arbete? undrar Börje Carlsson i Veckans värsta.

   Jag trodde den tid var förbi då mitt intresse återigen skulle återuppväckas för Dan Eliasson och dennes göranden. Denna högavlönade statliga tjänsteman som vid varje tillfälle tycks finnas i det vakuum som skapas i Stormens öga.

   Vid varje utnämning som generaldirektör har Eliasson fått de finaste lovord trots att det för gemene man ser ut som om han misslyckats på varje post. Först körde han Migrationsverket i botten och sedan var det dags för Försäkringskassan.

   Han blev därefter utsedd till rikspolischef år 2015 för en helt nyskapad polisorganisation. Efter tre år var polisens anseende i botten men här måste jag nog i viss mån försvara Dan Eliasson som kom till ett bord som dukats av Alliansregeringen.

   En dukning där det mesta visade sig vara fel med de flesta och vassaste besticken som låg på fel ställe. Oaktat detta så gjorde Eliasson inget för att åtgärda de brister och de rena felsteg som polismyndigheten orsakade och efter tre år var hans saga all.

   Som rikspolischef hade han stöd av en biträdande som inte heller rosat marknaden.

   Nu fick Dan Eliasson tjänst som generaldirektör för MSB. Här har han förmodligen inte hunnit bli varm i kläderna än eftersom han sällan syns i media och ännu mer sällan har något klokt att säga.

   Idag står omvärlden inför ett globalt handelskrig som om det blir verklighet kan drabba Sverige oerhört hårt eftersom Sverige är ett i högsta grad exportberoende land. I denna oro saknar man några lugnande ord från MSB där det framgår att vår beredskap är god och att myndigheten har lösningar och stöd.

   Sverige står nu också inför en torrkatastrof som landet sällan sett make till. Landets bönder har ett förtvivlat läge där en mager första vallskörd kommer att följas av varken en andragångsskörd eller tredjegångsskörd.

   Djuren svälter på betena och den magra förstagångsskörden som skulle bli vinterfoder åderlåts för att djuren inte ska svälta ihjäl. Spannmålsskörden ser inte heller bra ut, lindrigt uttryckt. En import av spannmål kan bli enda lösningen.

   Djurbönder slaktanmäler mängder av djur men slakterierna kan inte ta emot utan köerna blir långa. Bönderna vädjar till landets invånare och köttkonsumenter att köpa svenskt.

   Och därmed står invånarnas hopp till Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Men därifrån hörs inget som kan vara till varken tröst eller hjälp. Där har de kanske semester i det varma, sköna och torra sommarvädret? Den lilla foldern ”Om krisen eller kriget kommer” innehåller föga hjälp i denna stund – trots att krisen är överhängande.

För övrigt anser jag…

   att Veckans värsta även kunde utgöras av den senaste skönmålningen från högsta polisledningens sida. Så här rubricerades och inleddes den:

Polisen redovisar fler brottsutredningar till åklagare
2 321 stycken, 2,9 procent, fler brottsutredningar redovisades till åklagare i år jämfört med samma period förra året. Det är andra året i rad som antalet redovisade ärenden till åklagaren ökar.

   Ovanstående möter den läsare som går in på polisens hemsida och som vanligt kan jag inte låta bli att försöka analysera uppgifterna. Jag försöker hitta mer specifika siffror men misslyckas.

   Jag kollar Brottsförebyggande Rådets hemsida och där framgår att uppgifterna kommer att offentliggöras senare under dagen.

   Som av en slump hittar jag dock de specifika siffrorna och kan jämföra dessa med fjolårets siffror. Fjolårets siffror och ökningen då byggde helt på att antalet självuppklarande brott hade ökat från tidigare år. (Självuppklarade brott är de brott som är färdigutredda i och med att polisen avrapporterar händelsen. Det krävs inga ytterligare åtgärder för att redovisa ärendet till åklagare.)

   I klartext betyder det att polisen kan ha bedrivit pinnjakt för att få upp siffrorna. Det kan ju också tolkas som att poliser i yttre tjänst varit ytterst flitiga och trots många utryckningar också hunnit med att rapportera felbeteenden och brott.

   Årets statistik visar återigen att det är narkotikabrott och trafikbrott som i mängd förändrats mest och som höjde statistiken. (”Narkotikabrott” består då i huvudsak för att man ertappat narkomaner med mindre mängder knark på sig.)

   Totalt hade antalet redovisade ärenden ökat till 81 987 ärenden. En ökning med 2 321 ärenden varav narkotikabrotten står för 1 080 ärenden, trafikbrotten för 1 272 ärenden. Narkotikabrott och trafikbrott blir tillsammans 2 352 och står således för hela ökningen.

   Så precis som vanligt är det de självuppklarade brotten som står för ökningen och man skulle kunna dra slutsatsen att det är den uniformerade kadern i yttre tjänst som drar hela det polisiära lasset.

   Antalet redovisade våldsbrott hade minskat tillsammans med skadegörelsebrott, snatterier och bedrägerier. Jag skulle vilja påstå att polisledningen återigen gör sig skyldig till skönmålning.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.