Vem bestämmer vad när det brinner?

Av Börje R P Carlsson 2018-07-20

Chefen för MSB – Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, Dan Eliasson påstår att han inte har mandat att ta in de svenska helikoptrar och flygplan som behövs för att bekämpa skogsbränderna i landet. Medan statsministern hävdar att det är upp till Eliasson att eventuellt begära hjälp från ryssarna. Vem bestämmer vad i Sverige? undrar Börje Carlsson.

   Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har nu fått en mycket regeringslojal chef i Dan Eliasson. Inga frågor är så intrikata att han glömmer vem som matar honom.

   Han får frågor om varför försvarets helikoptrar och varför Sjöfartsverkets räddningstjänsts helikoptrar inte används i det brandkaos som just nu utspelas i de svenska skogarna. Sjöfartsverket har under näst intill brottsliga upphandlingar köpt in helikoptrar som är optimala för svenska förhållanden, i varje fall var det en tjänsteman som med en papegojas envishet hävdad detta under en utfrågning.

   Dessa helikoptrar är dock inte så optimala att de har krokar så de kan ha en vattenbehållare och vattenbomba bränder, så Eliassons svar var att försvarets helikoptrar inte var avsedda för dessa händelser och Sjöfartsverkets helikoptrar saknade utrustning för detta.

   Dan Eliasson konstaterar att han önskade att han hade makt att beordra in armens helikoptrar till kampen mot eldarna. Han konstaterar att om han haft denna makt skulle han även beordra Sjöfartsverket att sätta dit krokar på sina helikoptrar och använda dessa. Men den makten har han inte och det verkar som om ingen annan heller har den makten.

   Eliasson kunde dock beordra in de containrar med utrustning som MSB placerat runt om i landet. Och så hade också skett.

   Justitieminister Morgan Johansson såg inte heller han någon lösning utöver de helikoptrar som Sverige har, de helikoptrar som Norge ställt upp med och där varje helikopter kan bombardera brasan med 1 000 liter vatten, de två italienska specialplan som vardera kan bomba med 6 000 liter vatten.

   Därtill de två planerade franska planen av samma modell och kapacitet som de italienska. Detta var de möjligheter som Morgan Johansson såg inom synhåll.

   Sedan kom statsministern på besök och medgav att branden var förödande för de som förlorat och de som riskerar att förlora sina hem men han ansåg att alla de brandmän, både på marken och i luften, och alla de frivilliga som ställt upp var vad som kunde åstadkommas och att de hittills gjort att fantastiskt jobb.

   Han fick frågan om att begära hjälp från Ryssland, som enligt uppgift har plan som tar in mellan 40 000 och 60 000 liter vatten för att bomba med. Ryska plan var nog ingen lösning som han såg det men det var upp till chefen för MSB att besluta om detta. Så chefen för MSB som inte ens kan sätta fart på inhemska helikoptrar har alltså mandat att leja in ryska vattenbombande plan?

   Jag har en viss förståelse för statsministerns aversion mot ryska plan men både Sverige och EU gör väl affärer med Ryssland och de ryska vattenbombande planen kan ju bli tungan på vägen när det gäller att rädda människors hem.

   I det lilla är en brand den enskilde markägarens ansvar att bekämpa men när väder och vind, bromsande tåg, blixtnedslag och andra oförutsedda händelser orsakar en näst intill nationell katastrof borde ansvar för bekämpningen snäppas upp åtminstone några snäpp.

    Kanske borde hjälp hämtas där den finns att hämta. Nu har dock flera länder inom EU erbjudit hjälp och jag hoppas att Dan Eliasson tar emot denna hjälp och inte skådar given häst i mun.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.