Dubbelfel från Hanif Bali

Av Andreas Magnusson 2018-08-01

Efter ett dubbelfel i Franska öppna 1983 slog John McEnroe sönder kameran för en fotograf. Det ska bli spännande att se om Moderaternas egen känslospelare Hanif Bali slår sönder något mer än sin politiska karriär efter det senaste dubbelfelet.

   Hanif Bali har en omfattande följarbas på Facebook och Twitter. Det blir ganska ofta helt fel när han uttalar sig i sociala medier, men följarskaran är lojal och förlåtande – precis som det parti han på pappret representerar.

   Ni minns nog när han okritiskt twittrade vidare mejlkonversationen mellan UD och en journalist efter att ha fått materialet tillsänt sig från den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter idag. Materialet var av sådant slag att det kunde gynna ryska intressen och missgynna svenska. I det läget insåg till och med Moderatledningen att Hanif Balis lojalitet kunde ifrågasättas.

   Efter det fick han Twitterförbud av Ulf Kristersson och har fram till nyligen nöjt sig med att skriva oförskämdheter på Facebook istället. Nu är han igång på Twitter som vanligt och rallarsvingarna duggar tätt. Det blir fel mest hela tiden, men följarna bryr sig inte så mycket om sådana detaljer som fakta, värdighet och schyst språkbruk.

   Hanif Bali har byggt sin karriär på att vara en politiker med rymligt samvete och en udda syn på sanning och politisk debatt. Väldigt tydligt blev det genom det senaste dubbelfelet.

   I måndags skrev Hanif Bali på Facebook att asylärendena kommer att fortsätta att ligga på abnormt höga nivåer på cirka 23 000. DN:s Alexandra Carlsson Tenitskaja uppmärksammade detta i en så kallad faktakoll.  Saken är ju den att prognosen på 23 000 i själva verket visar att vi har ovanligt lågt asyltryck just nu.

   Oavsett om man tittar på medelvärde eller median för perioden 1984-2017 så är årets siffra lägre. Att kalla siffrorna för ”abnormt höga” låter sig bara göras om man är direkt okunnig eller medvetet far med osanning.

   Det här var Hanif Balis andra lögn på kort tid. 27 juli ljög han på Twitter då han påstod att den man som skulle utvisas då aktivisten Elin Ersson vägrade sätta sig ner skulle utvisas eftersom han var dömd till två års fängelse för misshandel. Detta är, vilket Aftonbladet uppmärksammat, helt fel. Han skulle inte alls utvisas på grund av brottslighet utan för att han fått avslag på sin asylansökan.

   Hanif Bali var alltså antingen även denna gång djupt okunnig eller ljög medvetet för att blidka de invandringskritiska följarna. Oavsett vilket, så är den typen av slarv med sanningen ovärdigt en Riksdagsledamot som är satt att stifta de lagar du och jag måste följa.

   Den stora frågan är hur länge Hanif Bali kan få fortsätta att ljuga, förtala, kränka, slarva och tramsa omkring med att gå avgrundshögerns ärenden innan Moderaterna reagerar?

   Jag vågar sätta en slant på att Hanif Bali inom kort lämnar partiet för en karriär inom Medborgerlig samling eller Sverigedemokraterna. Den stora frågan är egentligen bara om det sker innan eller efter valet. För dessa partiers skull gör det ingen större skillnad. Han är en stor tillgång alldeles oavsett. Vad Moderaterna har honom till har jag däremot ingen aning om.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


 Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.