Tino Sanandaji

Vi och ni i Tino Sanandajis värld

Av Andreas Magnusson 2018-08-10

Jag har skrivit en del om den högerpopulistiska ekonomen Tino Sanandaji – bland annat en krönika med titeln ”Vägen, sanningen och Tino Sanandaji”. Där skojade jag lite om Tinos messianska anspråk och följarnas fundamentalistiska hängivenhet till den store mästaren. Han gillar inte sånt alls. Om han och Richard Jomshof hade lekt arga leken (ni vet tävlingen där man ska få den andra att börja skratta) så hade tävlingen aldrig tagit slut.

   Sedan dess (eller kanske ännu tidigare) har Tino Sanandaji haft ett horn i sidan till Magasinet Para§raf. Eller flera horn i sidan. Han har kallat oss för en ”trollsite” och är samtidigt livrädd för vår mediala genomslagskraft. I ett inlägg på Facebook 27 juli skriver han så här om Para§raf:

”Vi bör göra allt vi kan för att förhindra att dessa människor får inflytande över Sverige.”

   VI bör göra allt vi kan. Vilka vi är det han talar om? Vilken grupp av människor är det som till varje pris ska stoppa Sveriges största kriminal- och rättsmagasin där kända svenska advokater, brottsutredare, åklagare, journalister, författare, forskare och andra med vitt skild politisk bakgrund regelbundet medverkar?

   Antingen använder Tino Sanandaji sig av så kallad pluralis majestatis – det vill säga ser sig själv som så mäktig att han måste tala om sig själv i pluralform, eller så tycker han sig företräda en viss grupp människor. Om så är fallet undrar jag förstås vilka dessa människor är.

   I ett inlägg 4 augusti uppmanar Sanandaji människor att rösta på Kristdemokraterna för att hindra Annie Lööf från att få makt. I inlägget har han, likt en del av mina 16-åriga elever, lite svårt med ”de” och ”dem”, men budskapet går fram:

”De av er som redan är sympatiska till KD får därför gärna rösta på de igen. På sikt får KD gärna skärpa sig så vi inte behöver rädda de varje gång, men 2018 är inte rätt tillfälle att ta risker.”

   Den store ledaren Tino Sanandaji har talat och här lägger han ut kursen för den grupp människor – vi – som han tycks företräda. Några av oss bör stödrösta på KD för att stoppa Annie Lööf. Det är budskapet till den odefinierade gruppen.

   I ett inlägg på Facebook 5 augusti kritiserar Sanandaji regeringen för att den bara lyckats minska arbetslösheten till den lägsta siffra på tio år trots att det råder högkonjunktur. Han är också kritisk till att BNP/capita inte stigit med mer än 2,1% i år.

   Samtidigt som han säger att framgången för S-regeringen när det gäller minskad arbetslöshet och ökad BNP har väldigt lite med politiken att göra så menar han att det är regeringens fel att det inte går ännu bättre. Det är inte lätt att få ihop den logiken. Påverkar politiker det ekonomiska resultatet åt ena hållet så måste de i rimlighetens namn göra det åt det andra hållet också.

   Även Alliansen får sig en skopa av sleven. Så här skriver Sanandaji i sitt än en gång språkligt svårtydda inlägg:

”Kanske vågar inte Alliansen utmana regeringen då de själva stödjer fejkjobb och levererade dålig BNP per capita under Reinfeldt. Men svenska allmänheten borde inte lita på politiker om sitt privatekonomi och se efter eget hus.”

   Är detta möjligen en ledtråd till vilka han talar om när han talar om oss? Är detta vi en osynlig skara människor som inte känner sig hemma hos de sju demokratiska riksdagspartierna – de som känner att man varken kan lita på Alliansen eller rödgröna partier?

   I ett annat inlägg på Facebook berömmer Tino Sanandaji Sverigedemokraternas långfilm om Socialdemokraterna. Han kallar den för ”explosiv” och påstår i likhet med andra okunniga människor att de grävt fram tidigare okända fakta. Detta gör han utan att kunna ge ett enda exempel (det gör han inte eftersom det inte finns ett enda exempel).

   På allvar menar Tino Sanandaji i sitt inlägg att filmen har stoppats av YouTube eftersom Morgan Johansson har kallat till sig YouTubes ledning och hotat med att ta ner materialet. Enligt YouTube själva så var filmen istället tillfälligt borttagen eftersom den innehöll bildmaterial på nakna barn.

”Staten har lagt sig i genom att ett tag sen kalla in Youtube till ett möte och hota de att ta ned material.” skriver Tino Sanandaji på Facebook.

   Jag antar att de som Tino Sanandaji talar om när han talar om ”oss” och ”vi” är människor som på allvar tror att en svensk justitieminister vill och kan detaljstyra ett multinationellt företag som är så stort att det 2006 när Google köpte det var värt 1,650,000,000 dollar.

   Morgan Johansson har i så fall lyckats med det som varken Kina eller Nordkorea klarat av. Dessa länder har istället tvingats förbjuda YouTube eftersom man inte har kunnat kontrollera plattformens innehåll.

   Det finns en del som menar att Tino Sanandaji är en skicklig forskare. Jag har i och för sig bara hört det av människor som själva inte är insatta i hans vetenskapsfält och som själva är kritiska till invandring – men ändå.

   Om Sanandaji på allvar har någonting att tillföra diskussioner som han lägger sig i trots att de ligger utanför hans akademiska kompetensområde så måste han nog gå in med en helt annan ödmjukhet.

   Med raljanta uttalanden om etablerad media och alla politiker som inte befinner sig på den yttersta högerkanten framstår han som allt annat än seriös. DN och Aftonbladet kallas i ett inlägg för ”infantila agendasättare”. I ett annat talar han om ”DN och övrig fejkmedia”. Vi har hört de där tongångarna förut. Om Sanandaji har för avsikt att imitera Donald Trumps intellektuella nivå så lyckas han bra.

   Men Sanandaji raljerar inte bara över politiker och etablerad media som har mage att presentera oomtvistlig fakta om minskad brottslighet och lägre arbetslöshet. Han raljerar dessutom gärna över vetenskapsmän som forskar inom områden där han själv är en lekman.

   När Tino Sanandaji till exempel gång efter annan påstår att Sveriges ledande kriminologiprofessorer inte kan tolka brottsstatistik så ligger det ganska nära till hands att misstänka att den som har betydligt mindre kunskap inom det området, istället blåser upp sina ord till en väldigt stor arrogant åsiktsballong.

Tillägg 11 augusti 2018:

   Samma dag som Paragraf publicerade den här krönikan skriver Tino Sanandaji följande i sitt eget kommentarsfält på Facebook:
”Alliansen under Reinfeldt och Borg var ingen borgerlig regering, det var en invandringsekt med vänsteridéer som låtsades vara borgerliga för att lura väljare.”
   Att avfärda Alliansens två senaste regeringar som sekteristisk vänster låter sig nog bara göras om man själv är sekteristisk höger.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


 Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.