Veckans värsta

Veckans värsta – dimmorna runt dödandet av Eric

Av Dick Sundevall 2018-08-11

Det har skjutits tre skott, var det första vi fick veta från polisens sida. Sedan att mannen som skjutits ihjäl hade haft en replika av ett riktigt vapen. Och som om det inte vore nog så påstods det att en kvinna som varit hotad av en våldsbenägen man hade ringt och sagt att mannen var på den där gården.

   Inget av det här visade sig vara riktigt. Vilket tyvärr inte är förvånande, för så här har det varit alltför ofta när poliser skjutit någon.

   Nu har det framkommit att det skjutits sex skott, eller sju, eller till och med åtta. Kan det möjligen vara så att tre skott träffat Eric för det tycks ha skjutits ganska vilt. Träd har träffats, liksom portar och cyklar.

   En replika av ett riktigt vapen är näst intill identiskt i utseende, vilket är något helt annat än en plastleksak.

   Och den där våldsbenägna hotande mannen satt inlåst på Kronobergshäktet när Eric dödades. Där hade han suttit en längre tid.

   När det så småningom har redovisats vad man kommit fram till inom det som alltför ofta benämns med ”nedläggningsenheten” har man därmed redan från början lagt en grund för tvivel.

   Att därtill 98-99 procent av anmälningar mot poliser inte leder till några konsekvenser, gör inte saken bättre. Naturligtvis finns det anmälningar som inte har någon vettig grund. Som är rent lögnaktiga eller handlar om något som en polis har gjort och som poliser har rätt att göra. Men att det skulle finnas goda grunder för att lägga ner 98-99 procent – tillåt mig tvivla.

   Det här handlar inte bara om allmänhetens förtroende för polisen, även om det är oerhört viktigt. Utan också om att poliser som blir anmälda och där anmälan på goda grunder läggs ner eftersom de inte gjort något fel, inte blir trodda. För det vet ju alla att ”poliser och åklagare ljuger och håller ihop”.

   Men ”vad alla vet” är högst diskutabelt när man läser lite här och där på sociala medier. Där kan man läsa att poliser är jä-la mördare som medvetet skulle ha skjutit ihjäl den handikappade Eric när han lekte med sin plastpistol. Naturligtvis var det inte så.

   Andra hävdar att om poliser tror att de är hotade så har de rätt att skjuta först, så det hela är inget att bråka om. Självklart ska inte poliser få skjuta mot människor bara för att de får för sig något.

   Återigen andra hävdar att om man inte har förstahandsinformation, alltså varit på plats när Eric dödades, så ska man inte yttra sig. Det kan man ju få tycka men jag vill inte leva i ett land där människor inte reagerar när en kille som mentalt var på en treårings nivå leker med en plastleksak och blir ihjälskjuten av poliser. De starka reaktionerna av sympati är sunda – även om det som alltid finns överslag.

   Det värsta jag läst är mannen som hävdade att det var föräldrarnas fel eftersom de inte haft koll på sin unge. Att i det här läget skuldbelägga de sörjande föräldrarna är direkt svinaktigt.

   Eric var en glad liten kille i en 20-årings kropp. Han hade aldrig gjort något ont i hela sitt liv. Han dödades av polisen när han lekte med sin älskade leksak. Vila i frid Eric.

För övrigt vill jag…

   hänvisa till den utmärkta faktaspäckade krönikan av kriminalpolisen Börje Carlsson som vi publicerade i tisdags, Apropå dödskjutningarna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.