Därför hatar Sverigedemokrater regnbågsflaggan

Av Dick Sundevall 2018-08-27

Nu senast krävde Sverigedemokrater att regnbågsflaggorna inte skulle få finnas i anslutning till en vallokal. Vad är det då som är så kontroversiellt för SD-folket med regnbågsflaggan? Kan det vara för att den i Sydamerika använts som symbol för antirasism? Ja, troligen provocerar det både nynazisterna i NMR och nyssnazisterna i SD. För det kan väl inte handla om att flaggan använts som fredssymbol i Sydeuropa?

   Fattar du inte att det handlar om att det är en symbol för Pride? tänker nu kanske någon.

   Visst är regnbågsflaggan även en symbol för att människor ska kunna bli kära i varandra oavsett sexuell läggning. Alltså en symbol för kärlek, tolerans, respekt för medmänniskor och för mångfald.

   Men varför göra så stor sak av det? Varför se regnbågsflaggan som något som hotar vad man står för? Varför riva ner och bränna regnbågsflaggor? Varför kräva att de ska tas bort från olika platser? Det är ju ändå bara en flagga med regnbågens färger. En färgsprakande vacker flagga.

   Jag har inte fått uppfattningen att SD-folket är krigshetsare, för sådana finns det uppenbarligen mer utrymme inom Liberalerna. Det finns många anledningar att misstro SD men jag tror faktiskt att SD-folket gillar fred mer än krig mellan nationer.

   Alltså återstår antirasismen, kärleken, toleransen och mångfalden. Men nu är det inte så enkelt eftersom antirasism oftast är lika med vänster eller till och med vänsterextremism för de som är med i eller sympatiserar med NMR eller SD.

   Om det så är en ledarskribent på Svenska Dagbladet eller en moderat riksdagsman som ger klart och tydligt uttryck för antirasism, så blir det likafullt ”vänster” i någon mening för ny- och nyssnazisterna.

   För de flesta något så när vettiga och pålästa vuxna medborgare är det en väsentlig politisk skillnad mellan å ena sidan Vänsterpartiet och Miljöpartiet och på den andra kanten Kristdemokraterna och Moderaterna. Men för ny- och nyssnazisterna utgör samtliga demokratiska riksdagspartier ”sjuklövern”. Vilket underförstått står för ”samma skit”.

   Och det är ju riktigt i den meningen att samtliga sju riksdagspartier till vänster om SD står för demokrati. Därtill är de i internationell jämförelse rumsrena. Samtliga sju skulle nog också på en direkt fråga, svara att de är för såväl kärlek som tolerans och mångfald, även om de har olika uppfattningar om hur ett kärleksfullt och tolerant samhälle ska byggas.

   Därmed blir det inte så konstigt att såväl nynazisterna i NMR som nyssnazisterna i SD mer än gärna använder begreppet sjuklövern om de sju demokratiska riksdagspartierna. Och att de ser regnbågsflaggan som ett hot. Som ett hotfullt politiskt ställningstagande för antirasism, kärlek, tolerans och inte minst – för mångfald.

   Motsatsen till antirasism är rasism. Motsatsen till kärlek är hat. Motsatsen till tolerans är intolerans. Och motsatsen till mångfald är enfald. Något mer intolerant, hatiskt och enfaldigt än att se den vackra regnbågsflaggan som något hotfullt är det svårt att komma på.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.