Bengt Sändh

Några tankar kring ordet ”Essens”

Av Bengt Sändh 2018-09-03

I min ungdom var essens någonting som man använde för att göra hembränd sprit drickbar. Idag användes ordet essens av Sverigedemokrater för att definiera någonting ursprungligt svenskt i folkstammen. Varifrån härstammar då denna essens?

   Menar man egenskaper från de mörkhyade och blåögda renjägare som invandrade strax efter inlandsisen eller den primitiva bondebefolkning som invandrade söderifrån för 6000 år sedan och som hade sitt ursprung i Turkiet och Syrien?

  Menar man det indoeuropeiska herdefolk som invandrade från Ryssland och Ukraina för cirka 5000 år sedan och från vilka 40% procent av dagens svenskar härstammar?

  Menar man den stora invandringen från Tyskland under bronsåldern som har många ättlingar i dagens Sverige?

   Menar man de horder av skottar, holländare, engelsmän, finnar och balter som anlände på 1600-talet för att sedan blanda sig med tidigare grupper?

   Menar man de tyskar som utgjorde mer än hälften av Stockholms befolkning på femtonhundratalet och de valloner och flamländare som kom något senare?

   Av outgrundlig anledning menar man inte de samer som anlände från söder och öster för 2000 år sedan och som blandade sin essens med övriga invandrares. De är enligt SD inte svenskar. Det är tydligen inte heller romer, resande och judar som levt här i hundratals år.

   Alla de invandrargrupper som anlänt under senaste århundradet kommer aldrig, enligt SD, att kunna tillgodogöra sig Sverigedemokraternas essens.

   Sanningen är den att det finns ingenting ursvenskt och Sverigedemokraternas urusla essens saknar all förmåga att göra partiets hembrända dekokt smaklig. Den framkallar bara svårartad berusning, yrsel och dillerier och snart återstår bara baksmällan.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Bengt Sändh var ett av de omskrivna barnhemsbarnen. Han blev med tiden smed.
Men enligt polisen hann Bengt innan dess, i unga år, sätta ett informellt svenskt rekord i bilstölder genom att stjäla 46 bilar under tio dygn.
Med tiden blev han trubadur och har sjungit in 21 LP- och CD-skivor. 1993 startade han Bengt Sändhs snusfabrique. Han spetsade sitt snus med lite konjak och det blev en succé.
Sex år senare sålde han snusfabriken till Swedish Match och flyttade till spanska Costa del Sol. Där lever han nu med hustru och hundar.
Bengt Sändh skriver böcker i skilda ämnen och är hängiven naturfograf.
Mycket mer om Bengt Sändh, hans låtar och massor av hans bilder, hittar du här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.