Sverigedemokraternas valmanifest

Av Börje R P Carlsson 2018-09-05

Här följer ett äldre, men inte gammalt eller inaktuellt, valmanifest från SD inför ett val för några år sedan. När man läser det så har till och med SD och SD:s anhängare förstått att ett manifest med denna ordalydelse knappast kunde ge en plats i riksdagen, så manifestet arbetades om och gjordes salongsfähigt för att falla läsarna och historielösa medborgare på läppen.

   Här har en duktig ordbehandlare varit oerhört diplomatisk och lyckat be hela det svenska folket att dra åt helvete på ett sätt som gör att många medborgarna ser fram mot resan.

   År 2005 knöts Jimmie Åkesson till partiet och med ett nytt manifest och Åkessons framtoning var SD:s lycka gjord. Åkesson är en alldeles för skicklig retoriker för detta parti.

   Denna ordbehandlare lyckades i sitt värv och år 2010 valdes SD in i riksdagen. Trots alla vackra ord, alla bedyranden och påståenden finns fortfarande nedanstående kärnbudskap med i SDs senaste valmanifest även om det lindats in i vackra ord och höviska fraser.

  • SD ska sträva efter ett ”etniskt homogent Sverige”.
  • ”Etniska främlingar som invaderat vårt land efter 1970” ska alla kastas ut. ”Någon hänsyn till utgivna medborgarskap kommer inte att tas”.
  • Förbjud all invandring från ”etniskt avlägsna kulturer”.
  • Invandrarverket (numer Migrationsverket) ska läggas ner och uppgifter ska tas över av polisen.
  • SD vill ”starkt begränsa” adoption av utomnordiska barn.

   Dessa ställningstaganden i valmanifest kan tolkas in i dagens vackra ord om migration där det till exempel står att SD vill:

Förändra asyllagstiftningen så att Sverige endast ska ta emot asylsökande från våra grannländer och stoppa allt asylmottagande så länge Sveriges närområde är säkert.

   Förstår inte riktigt vad de menar med att stoppa allt asylmottagande så länge Sveriges närområde är säkert. Är det asylinvandringen från grannländerna detta handlar om. Ska inte ens de få komma om närområdet är säkert?

 SD vill skärpa kraven för att bli svensk medborgare, inklusive språk- och samhällskunskapstest, samt möjliggöra återkallelser av medborgarskap som beviljats på felaktiga grunder.

    I det förra valmanifestet skrev SD att:

Enbart konst och musik som befrämjar ”fosterlandskärlek ska få statligt stöd”.

   Att detta fortfarande är aktuellt visar Jimmie Åkesson genom sitt uttalande att han ville lägga ner skitkanalen P3 som tydligen inte i tillräckligt hög grad befrämjar fosterlandskärleken.

   I övrigt har SD hemfallit åt samma överbudspolitik som övriga partier. Jimmie Åkesson vill göra det bättre för pensionärer på alla sätt, för de sjuka och för övriga vårdbehövande. Hur ska då detta finansieras? Jo genom indragningar av kostnader för invandring.

   Han vill ha längre straff och fler straffade och för att säkerställa tillgången till fängelseplatser vill han hyra celler i andra länder. Han vill utveckla och anställa fler poliser med vidare befogenheter, utökad nödvärnsrätt samt ska de kunna vara beväpnade även på fritiden.

   Poliserna ska mångdubblas och hur ska detta finansieras? Idag kostar polismyndigheten nästan 25 miljarder men expansionen kan enligt SD finansieras genom indragningar av kostnader för invandring.

   SD ska sänka drivmedelsskatterna och ta bort flygskatten. De ska avskaffa arbetslösheten genom utvidgat starta eget-bidrag, minskat sjuklöneansvar, sänkt arbetsgivaravgift och en djuplodad industristrategi.

   SD vill genom smarta lösningar effektivisera järnvägstransporterna, förbjuda utländska åkerier att köra interna transporter i Sverige, ta bort flygskatten samt ta bort vissa sjöfartskostnader. Finansiering? Jo genom indragningar av kostnader för invandring.

   Bostadspolitiken skall stödjas så kulturell planering gör att bostadsområdena utformas i traditionell byggnadsstil på ett hemtrevligt, barnvänligt och tryggt sätt. Vad är kulturell planering i traditionell byggnadsstil?

   På LSS-området ska lagen moderniseras för att säkerställa behövandes rätt till personlig assistent och underlätta för brukaren att själv välja assisten. Kostar idag cirka 39 miljarder men hur ska det finansieras? Jo genom indragningar av kostnader för invandring.

   Sverigedemokraterna lovar reformer för över hundra miljarder årligen. Finansiering är migrationspengar.

   På område efter område har SD planer för sin verksamhet och till vissa delar påminner deras ambitioner om en köplysten sexåring som tror att veckopengen räcker för att finansiera det mesta. ”Om pappa ville ge en 25-öring till mig skulle jag bli så glad så glad … osv”

   Det är uppenbart att SD med populistiska förslag som till stor del saknar finansiering försöker locka till sig gamla och sjuka samt de som bor på landet.

   Jag vet inte om jag skall önska att de misslyckas eller lyckas i sitt värv. Det vore lika bra att låta SD ingå i en regering och få ta ansvar för sina lockrop – men det vore fyra förödande år för Sverige.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.