Börje Carlsson

Sverige är fantastiskt

Av Börje R P Carlsson 2018-09-07

Sverige är ett fantastiskt land med demokratiska val vart fjärde år. Denna valfrihet innebär trots allt ett visst ansvar att verkligen följa både sitt hjärta och sin hjärna när man röstar. Valfriheten innebär att man kan rösta på i stort sett nästan vad som helst. Men med minsta seriositet och med minsta allvar för ett fortsatt bra liv krävs att människor väljer på ett seriöst sätt.

   Det är inte seriöst att välja något man inte tror på bara för att man är trött på vissa politiker eller etablissemanget. Då är det nästan bättre att inte rösta alls men med detta har man då också försuttit sin chans att påverka, men också att klaga på de valda eftersom man själv inte ens försökt påverka.

   Att rösta på ett parti som protest mot något/några andra är inte att ta ansvar för vårt framtida Sverige. Det får inte bli en folkrörelse att proteströsta eftersom Sverige just nu står för stora utmaningar både nationellt och internationellt. Att proteströsta är lika meningsfyllt som att svära över vädret. Efter en riktig svordom kanske det känns bättre men vädret förändrades inte.

   I år är det tydligare än någonsin att en röst betyder mycket. Med ett jämnt val blir varje röst ännu viktigare.

   Sverige är ett litet land i den näst minsta världsdelen som finns på den lilla spillra som namnats till Jorden. Denna lilla spillra färdas i en hastighet av 2 200 000 kilometer i timmen mot sin egen undergång. En undergång som vi dessutom kan påskynda med det sätt vi lever på.

   Att vi medborgare, i den lilla skärva som Sverige utgör, inte skulle kunna leva på ett ansvarsfullt sätt vägrar jag tro. Jag tror att de flesta människor är sunt tänkande varelser som sällan sätter bara sitt eget välbefinnande i fokus.  

   Jag kan inte, vill inte, jag vägrar tro att så mycket som uppåt 20% av Sveriges medborgare verkligen sympatiserar med Sverigedemokraterna. Att det finns människor som på fullt allvar tror att SD skulle göra Sverige till ett bättre land förstår jag eftersom det finns korttänkta påverkbara individer överallt.

   Jag vägrar dock att tro att de är så många så att SD skulle nå ens 4%-gränsen om inte människor vore så genuint missnöjda med övriga partier. Men låt inte denna frustration gå ut över ert sätt att rösta (svär inte över dåligt väder). Har ni redan, på fullaste allvar, bestämt er för att rösta på Sverigedemokraterna så ska ni sluta läsa här.

   Om ni fortfarande inte bestämt Er eller är tveksam till vilket parti ni ska rösta på så tänk ett steg till.

   Det finns människor som har alldeles för bra betalt och som helst vill behålla varenda intjänad krona. De vill inte vara med och betala för sämre bemedlade människors väl och ve. De vill inte hjälpa någon annan än sig själv. Trots girighet kan de bara äta sig mätta och de får inget med sig dit de, precis som vi alla, skall gå.

   Att unna sig livets goda kan jag väl förstå men att ha mer pengar än man kan förbruka förefaller nästan trist. Man skulle ju också kunna fundera på hur olika förmögenheter skapats. Generellt är det nog så att alla förmögenheter som skapats har nog skapats på övriga medmänniskors bekostnad.

   Det finns människor som har alldeles för dåliga levnadsvillkor. De kan vara sjuka eller gamla eller ha olika former av begränsningar. De lever på en minimal ekonomi men försöker trots det hjälpa andra på de sätt de kan. Genom sin egna svåra situation vet de hur det känns att somna hungrig och att känna Kron-Olle i hasorna.

   Därutöver finns de människor, du och jag, som utgör resten av den statistiska befolkningen. Vi som vet hur det känns att varje dag, sommar som vinter, ta sig till en arbetsplats för att göra de rika rikare, eller tryggare, eller friskare eller bara mer belåtna.

   Det är vi som är lejonparten av medborgarna och det blir således vi som genom våra röster ska välja en ansvarsfull regering.

   Vi har valfrihet och tryckfrihet och ett skyddsnät, ibland visserligen lite grovmaskigt men ändå, som vi ska slå vakt om. De svenska grundlagarna måste vi slå vakt om och då finns inte alternativet SD. Man behöver bara se utvecklingen i Polen, Tjeckien eller Ungern med flera länder. Det var inte så många år sedan människor flydde från dessa länder till Sverige. Men människors minne är kort och förrädiskt. Man glömmer det onda, svåra eller besvärliga men minns ljuspunkterna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.