Vår bästa tid är nu

Av Börje R P Carlsson 2018-09-08

Några dagar innan det förväntade kaoset ska vi försöka ta tillvara de lyckliga stunder och de få glädjeämnen som finns. Följa valdebatterna och försök hitta pärlorna att glädas över för snart kommer bistrare tider. Efter valet följer ett kaos som förmodligen saknar motstycke i modern tid och som knappast kommer att göra en enda människa utöver Sverigedemokraterna lyckliga.

   Men fram till dess kan man glädjas åt Kristerssons hustrus vädjan till väljarna ”rösta på Ulf, han är värd att bli statsminister”. Undrar vad som gör honom mer värd att bli statsminister än övriga kandidater.

   Vi kan glädjas åt Alliansens försök att förklara varför det är skillnad på att beskatta flygstolen eller att beskatta flygbränslet. Blir det skatt på flygbränslet stiger biljettkostnaden och blir det skatt på flygstolen stiger också kostnaden och i båda fallen går pengarna till staten som kan tillföra mer pengar för att utveckla olika alternativa verksamheter.

   Vi kan glädja oss åt att lyssna till Lövins förklaring till varför hennes mans transporter av tunga stenar kräver en stor bränsleslukande bil som dessutom skadar miljön.

   Vi kan lyssna till Löfvens förklaringar till varför höjd drivmedelsskatt inte ska påverka dom som bor på landet eftersom reseavdragen ska höjas. Att folk på landet har behov av andra förflyttningar än till och från jobbet tycks vara okänt.

   Vi kan glädjas åt alla de löften som politikerna nu, fem minuter i tolv, kommer med. Att i förväg glädjas åt något är inte helt fel för det enda man riskerar är att ha varit glad i onödan. Just nu finns inga gränser över politikernas frikostighet. De skapar en gränslös glädje med sin givmildhet.

   Varje politiker lämnar sina grodor eller pärlor och vi ska försöka hitta dessa och glädjas av dem för snart bryter den stora kalabaliken ut.

   Det parlamentariska kaoset kommer att spegla väljarnas frustration och politikerna kommer att två sina händer och slita sitt hår.

   De tre statsministerkandidaterna kommer att fjäska för varandra, häckla varann och smickra varann innan de slutligen måste åstadkomma en lösning.

   Vänsterblockets Stefan Löfven vill sitta kvar som statsminister men kommer knappast att finna stöd av varken Kristersson eller Åkesson. Inte ens om vänsterblocket blir störst.

   Kristersson vill bli statsminister med stöd av Löfven, också om Alliansen blir minst, vilket förmodligen inte kommer att ske. Men han accepterar nog Åkessons stöd. Frågan är om han får detta gratis eller om man kan förvänta sig någon utpressningssituation från Åkesson.

   Åkesson vill bli statsminister och hoppas på att bli största parti även om Åkesson inte uttrycker det så. Men han kommer knappast att få stöd från varken Löfven eller Kristersson.

   Varken Löfven eller Kristersson vill regera i samverkan med Åkesson. Löfven har varit mycket tydlig på den punkten. Kristersson har varit mer otydlig trots att han sagt att han inte vill samverka tycks det inte finnas något motstånd mot att regera med stöd av Åkesson.

   För ”statsminister” Kristersson vore det som att hålla en tiger (Åkesson) i svansen. Så länge greppet finns är det förhållandevis lugnt men tappar han taget blir hela situationen livsfarlig.

   Kristersson säger att om både vänster och höger röstar bort honom som statsministerkandidat kommer han att lägga ner sin kandidatur.

   Och där står vi med våra tvättade halsar och kan inte annat. Även om situationen är oviss, störig och tillknäppt kommer det att bli spännande. Men frågan är vad nationen mäktar med av politikernas stridigheter?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.