Hur ska polisen kunna bli bättre när de aldrig får stå till svars för sina tillkortakommanden?

Av Börje R P Carlsson 2018-09-13

När det tog polisen ett halvt dygn att hitta en försvunnen kvinna borde någon högt upp i hierarkin få en ordentlig smäll på fingrarna. En organisation som den polisen numer har kräver att de riktiga poliserna med handlingskraft och öppet sinne försöker kompensera den dysfunktionalitet organisationen skapat. När så inte sker borde den regionala chefen eller ännu högre chefer få stå till svars för att de tillåter organisationen bli fullständigt körd i botten.

   En kvinna, som förmodligen aldrig upplevt varken snö eller kyla, försvinner ut i snön tillsammans med sina två barn.

   Hon begav sig ut i snön, vid middagstid, i trakten av Sävsjö. Vid tvåtiden observerades trion av en bilist och en nioårig pojke togs om hand. Bilisten försökte stoppa kvinnan från att fortsätta ut i ingenstans tillsammans med den åttaåriga dottern. Detta misslyckades och polisen larmades.

   En räddningsinsats drogs igång från Linköping där förmodligen operatören knappast hade en aning om varken var Sävsjö ligger eller vilken eventuell patrull som kunde finnas närmast.

   Nåja, redan inom ett par timmar var spaningarna igång. Ett par timmar, i lätt klädsel i ett svenskt vinterlandskap med kyla och snö, är en evighet och spaningarna borde kommit igång betydligt snabbare.

   De poliser som först anlände till den plats där pojken räddades och där kvinnan och flickan senast synts till fick klart för sig var de försvunna gått och i vilken riktning.

   Eftersom den nioårige pojken var svårt ansatt av kylan kan man nog på goda grunder anta att kvinnan och flickan inte var i så mycket bättre skick varför platsen för försvinnandet var av väsentlig betydelse och att det brådskade.

   Trots detta sökte polisen i ett brett område oaktat alla förstod att livet på de två försvunna hängde på en skör tråd. Men om någon försvinner utanför ett tättbebyggt område är det trots allt lättare att söka under ett gatljus eftersom man ser bättre där.

   De två försvunna hittades tolv timmar senare i närområdet. Då var kvinnan död och flickan så svårt skadad att hennes båda fötter måste amputeras.

   Polisen ansåg i efterhand att deras agerande var så misslyckat att de anmälde sig själva. Att anmäla sig själva är att gå på offensiven och lika verkningsfullt som när en kroniskt syndande frikyrkopastor varje söndag ger sig själv syndernas förlåtelse.

   Nu har en chefsåklagare beslutat att polisen inte begått något tjänstefel vid denna insats och därmed gett polismyndigheten syndernas förlåtelse.

   ”Man kunde ha samverkat bättre men det hade inte gjort någon skillnad. Vädret var problemet i det här fallet”, säger chefsåklagare Marianne Nordström till P4.

   Hon har förmodligen rätt i det faktiska fallet men om sökningarna kommit igång med önskvärd fart och koncentration hade förmodligen båda överlevt.

   Detta är stötande. Polismyndigheten kostar uppåt 25 miljarder om året och medborgarna kan begära att få betydligt bättre valuta för dessa pengar än vad de nu får.

   Om detta inträffat före år 2015 hade förmodligen allt gått betydligt snabbare. Larmet hade förmodligen gått till Jönköping varifrån poliser från närliggande orter förmodligen varit på plats kanske inom någon halvtimma.

   Nu larmades Linköping, 16 mil bort och två timmars körtid, varifrån insatsen skulle styras. Varifrån personalen kom vet jag inte men av tidsdräkten att döma var det förmodligen från Linköping…

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.