Börje Carlsson

Jag försöker vara snäll och trevlig men…

Av Börje R P Carlsson 2018-09-17

Varje morgon vid 05.30-tiden börjar jag piggna till. Och det även en måndagsmorgon som denna. Ofta med de bästa föresatser om att inte skriva något elakt, något insinuant eller beskt. Varje morgon bestämmer jag mig för att försöka hitta något snällt, något trevligt eller spännande och den här morgonen är inget undantag.

   Jag startar upp datorn och redan efter första nyhetssidan börjar hornen växa, svarta tankar dyker upp och alla goda föresatser rämnar.

   Men låt mig börja från början. Den första sajten jag besöker lämnar inga spår eftersom den besöks av andra skäl än att hitta nyheter. Därefter går jag in på polisens hemsida och tror ni inte att det sorgesamma börjar direkt.

   Den nuvarande regeringen, finns en liten risk för att den snart kommer att bytas ut, ger nästa regering en riktig bredsida som kan vara svår att komma tillrätta med. De förlänger förordnandet med två till fyra år för de högsta och mest ansvariga cheferna inom polismyndigheten.

   Regeringen har uppenbarligen inte tagit till sig något av det polisiära misslyckandet och förstått att detta beror på de högsta chefernas signaler ner i leden. Eller också har de förstått både orsak och verkan och vill ge nästa regering ”ett litet rött paket med gröna snören”. Skulle den nuvarande regeringen få fortsatt regeringsmakt har de nog ”bitit sig själva i tummen” med dessa beslut.

   Därefter skummas den lokala nyhetstidningen som inte heller ger någon anledning till glädjeskutt eller framkallar några positiva tankar och därför övergår jag direkt till SVT Nyheter.

   Här kan man se hur sorg och förstämning, efter mordet i Huskvarna på en migrant utfört av tonåringar och barn, också framkallar självrannsakan och eftertanke. Här finns många ack och ve om vad som kunde gjorts ”om de bara vetat”. Att hålla ordning på ”sina ungar” och ge dessa en uppfostran värd namnet är tydligen inte något prioriterat.

   Vidare kan man läsa om en ”trygg” Kristersson som inte kunde svara på frågor om hur en eventuell framtida regering kan se ut. Han var visserligen tydlig med att han aldrig skulle regeringsförhandla med SD men han sa inget om att inte regera med stöd av SD.

   I förbifarten lovade han att inte bråka om regeringsmakten om sossarna med stöd av SD skulle rösta bort honom statsministerkandidat. Nåja, visst var Kristersson trygg, men han var definitivt den halaste och mest intetsägande partiledaren hittills. Jag uppfattar hans retorik som att det är viktigare att vara ”statsmannamässig” än klar och tydlig.

   Alliansens ordvändningar om flygskatten tycks vara skapade av en målsättning att mer vara emot den, för att det var ett vänsterblocksförslag, än att vara sansad och förnuftig. Jag tror att Alliansen underskattar eller helt enkelt inte förstår flygets påverkan på miljön eller också är de rädda för att tappa röster om medborgarna uppfattar Alliansen som ett parti som vill minska deras resande.

   Därefter över till ”kvällstidningen” med berättande som berör. Och visst blir man berörd. Jag hittar inte en enda positiv nyhet. Nytt bostadsområde och att ”gå sig i form” är väl det mest positiva jag hittar. Kanske jag är lite negativ för trots allt håller Anette, 71 år, nu vikten långsiktigt.

   Nästa tidning är den förra kvällstidningens största konkurrent men innehållet skulle nästan kunna kopieras mellan tidningarna men ordningen är omvänd. Alla de reportage som platsar i Hänt i Veckan kommer först och gräsligheterna långt senare.

 Trots detta är inte heller denna tidning gödslad med positiva nyheter försåvitt Hollywoodfruarna eller vilka stjärnor som skiljt sig eller annat slikt trams inte är det viktigaste

   Nu över till Dagens Juridik som jag gärna läser och ibland kommenterar. Intressanta artiklar om lag och rätt, olika domstolsutslag och annat. Men här föreligger högst sporadiskt lättsammare artiklar men det ligger liksom i sakens natur eftersom jag klassar det som ett rättsmagasin.

   Nästa sajt är Magasinet Paragraf som jag med nöje läser i synnerhet om jag själv författat den senaste artikeln men inte heller här handlar det egentligen om något lättsamt vilket också ligger i magasinets linje.

   Slutligen går jag in på banken för att se om några oväntade arv eller andra överraskande slantar hamnat på kontot. Men kontot är lika glädjelöst som det mesta av det jag läser på nätet.

   Inte heller denna dag hittar jag något riktigt positivt att skriva och det får bli som vanligt. Gnäll, gnäll, gnäll.

   Med valfacit i hand kan jag se att efter valet ser mina morgnar inte annorlunda ut än de gjorde före valet. Inte heller nyhetssidorna har förändrats. Nu handlar det mesta om rösträkning och vem som ska bli regeringsbildare. Kunde man bortse från SD, vilket man knappast ska eller kan, vore allt så mycket enklare. Då skulle det bli en vänsterregering.

   Nu har dock SD lovat rösta ner varje regering som inte vill ge dem något inflytande i vissa frågor (lite udda begäran eftersom nästan alla partier hittills gått i SD:s ledband och anammat en del av dessas politik).

   Denna vågmästarroll betyder att det inte går att skapa en regering med nuvarande förutsättningar eftersom varken Vänstern eller Alliansen kommer att avstå från att rösta om en ny statsminister. Så nu måste politikernas ansvarskänsla få ett avgörande. Regeringsmakten lockar. Men lockar den till oheliga allianser eller ska prestige och ansvarslöshet locka fram ett nyval?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.