Dick Sundevall

Framträdande Sverigedemokrater kallar Kristdemokraterna för SD-light

Av Dick Sundevall 2018-09-21

I politiska analyser har Kristdemokraternas uppryckning veckorna före valet förklarats med att Ebba Busch Thor var så bra i valdebatterna. Må så vara men det finns även andra förklaringar. Moderata stödröster naturligtvis men framförallt sverigedemokrater som sent beslutade sig för att rösta på KD istället.

   När de första förvånansvärt höga röstsiffrorna för KD presenterades i SVT:s valvaka, klippte man in hur det jublades över det på Sverigedemokraternas valvaka. Det var ingen tillfällighet.

   I många frågor står SD närmare KD än man gör till moderaterna. Abortfrågan är bara en av många. Och ställer man upp riksdagspartierna efter den politik de fört fram de senaste åren skulle det bli så här från vänster till höger: V, MP, S, C, L, M, KD, SD.

   Kristdemokraternas vandring högerut, för att allt mer framstå som en svensk variant av kristen amerikansk höger, har inneburit att man hamnat till höger om moderaterna som under samma tid orienterat sig lite mer mot mitten i svensk politik.

   För några år sedan framkom det att man från SD bearbetat KD-politiker såväl lokalt i kommuner som på riksdags- och EU-nivå. När det här avslöjades i medierna förklarade ledande sverigedemokrater att det inte var något konstigt med att man ”förde samtal” med KD-politiker eftersom man i SD såg kristdemokraterna som SD-light.

   Ja, just det uttrycket använde man – SD-light. Något liknande uttryck om moderaterna eller andra allianspartier har inte framkommit. Har man uttryckt något så har det snarare varit föraktfullt.

   Och nu, dagarna före valet, kunde man från SD triumferande klargöra att en centralt placerad KD-tjänsteman på EU-nivå hade hoppat av till SD.

   Hoppande mellan partier förekommer och även på vänstersidan har folk bytt partier till och från. Men – steget till SD är långt. Även om KD som sagt framstår allt mer som ett parti av modell amerikansk kristen höger så är det ändå ett av riksdagens demokratiska partier. En del av Alliansen. Och inte ett parti som växt fram ur Nazistiska rörelser och skinnskallar som blivit äldre.

   Vad man måste fråga sig är om man inom KD inte märker att centralt placerade anställda har åsikter som hör hemma långt ute i de mörkblåbruna träskmarkerna? Om man inte reagerar? Inte säger ifrån?

   Vad var det då som hände de senaste veckorna inför valdagen, med SD som fick betydligt sämre resultat än vad opinionsundersökningarna visat och KD tvärtom mycket bättre?

   En del av förklaringen ligger säkerligen i att en del framträdande debattörer på den mörkblåbruna invandrarfientliga kanten, som till exempel Tino Sanandaji, har uppmanat sina följare att rösta på KD.

   Men också på att många som haft funderingar på att rösta på SD har mött starka motargument mot det från familj, vänner och arbetskamrater. Motargument som:

– Rösta på vad som helst men inte på dom där.

   Vilket till slut har inneburit att de lagt sin röst på vad de tycker är näst bäst. Det som för dem ligger närmast SD – alltså KD. Eller om man så vill – SD-light. Vilket sannolikt har blivit mer accepterat om de klargjort det för sin omgivning.

   Jag instämmer. Det var mycket bättre att de röstade på KD än på SD. För min del kunde gärna KD och även MP ha åkt ur riksdagen. Men om valet står mellan att rösta på SD eller på ett KD som därmed blir starkare på SD:s bekostnad, så stöder jag det valet varje dag i veckan.

   KD är ett av de demokratiska riksdagspartierna. Och även om deras framträdande rättspolitiska talesperson, Caroline Szyber nu har avslöjats med att fixa och trixa med skattebetalarnas pengar och därmed är på väg ut ur politiken, så är KD varken bättre eller sämre än de flesta partier på den punkten.

   Likaså håller KD på med, i likhet med alltför många andra riksdagspartier, att fiska röster genom att föra fram en högerpopulistisk rätts- och kriminalpolitik som helt saknar vetenskapligt stöd.

   Det gäller dock att speciellt se upp med KD. Partiet som under Alf Svenssons tid som ordförande präglades av humanism och kristen omtanke om medmänniskor och var ett parti som advokat Peter Althin satt i riksdagen för under en period – det är idag ett helt annat parti. Ett parti som med visst fog kan beskrivas som ”SD-light”.

   Så här skrev Peter Althin om sitt avhopp från KD i en debattartikel i Svenska dagbladet:

Det som också är oroande är att alla riksdagspartier vet att om man friar lite till Sverigedemokraternas anhängare genom att i en del frågor föra en högerpopulistisk politik så finns det mycket röster att hämta.
När då dagens kristdemokrater deklarerar att man är det parti som står längst till höger, finns det anledning till oro. En oro som för fler än mig kan innebära ett övervägande av medlemskapet i Kristdemokraterna.

   Hur KD agerar bakom kulisserna när det nu på olika nivåer förs samtal med Sverigedemokraterna om deras stöd för någon form av borgerlig regering, kommer vi kanske aldrig att få veta – men tanken är skrämmande.

 

   Se även intervjun på Para§raf med Peter Althin om varför han lämnade KD: Jag får själsfrid genom att lämna Kristdemokraterna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.