Vad betyder ”närma sig medborgarna” för polisledningen?

Av Börje R P Carlsson 2018-09-25

Den nya polisorganisationen går från klarhet till klarhet. Nu har det återigen gjorts lite justeringar av polisområdesgränser och snart är allt fulländat. Halleluja.

   Rikspolischefen Anders Thornberg har i ett kort tal framfört tankar om att polisen måste närma sig medborgarna och finnas nära dessa.

   Närhet till medborgaren kan för mig bara betyda att finnas nära medborgarna men vad det betyder för Thornberg vet jag inte men jag tror (att tro är inte att veta) att närhet kan vara att finnas i en mobil polistation två timmar på en mindre ort var fjortonde dag. Två timmar per 1 424 timmar. På en viss ort med en liten mobil polisstation mitt på dagen två timmar var 14:e dag.

   Har Thornberg, som högste ansvarige inom polismyndigheten, aldrig hört talas om att de flesta svenska medborgarna har ett arbete att gå till. Om dessa har ett polisärende ska de således ta ledigt från jobbet för att ta sig till en mobil polisstation som ska finnas där var fjortonde dag om tjänsten så medger.

   Vi har bokbussar som kommer ungefär lika ofta eller sällan som den mobila polisstationen. Var har glassbilar som kommer ungefär lika ofta. Fiskbilen får man inte glömma för den har ungefär samma körschema. Sopbilen kommer också med ungefär samma frekvens.

   Hur skulle det vara att slå ihop dessa tjänster och hjälpas åt? Då skulle nog polisen komma närmre medborgarna eftersom jag anar att besöksfrekvensen är högre hos de olika fordon som kör efter ett rullande schema än vad det blir för ett fordon som kommer var 14:e dag i mån av tid.

   Jag funderar på hur Anders Thornberg tror att lokalkännedom och ”buskännedom” ska kunna vidmakthållas på två timmar av de 1 424 timmar. De flesta brott som sker är lokala utförda av lokala ”busar”.

   Där det tidigare funnits poliser stationerade skall dessa brott förhindras och klaras upp av en polisstyrka som genom den nya organisationen utgör mindre än en tiondels promille av den tidigare bemanningen.

   Varje månad kommer dessa orter att ha en närvarande polis cirka fyra timmar men orterna kommer att vara obevakade cirka 3 000 timmar per månad. Är det någon som inte förstår problemet?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.