Veckans värsta

Avgrundshögerns odemokratiska vrede

Av Andreas Magnusson 2018-09-29

Är det något som är snöpligt så är det att förlora med minsta möjliga marginal. För Ulf Kristersson och Alliansen måste valresultatet ha känts lite som det gjorde för Juha Mieto när han hade åkt 15 kilometer på längdåkningsskidor och förlorade guldet mot Thomas Wassberg med en hundradel.

   144-143. Hade det varit basket hade jag velat se matchen. Björklund och Lööf drar den självklara slutsatsen att en Alliansregering som har lovat att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna bara kan fungera med stöd av Socialdemokraterna.

   Det där gillar inte avgrundshögern. Opinionsbildare och enskilda Moderatpolitiker har drabbats av en politisk vrede som nästan fått dem i självsvängning. Förnuftiga liberaler och anständiga moderater är den nya måltavlan eftersom de är dumma nog att respektera sina väljare.

   Planen är bland annat, precis som innan valet, att normalisera SD genom att smutskasta V. Det är lite ologiskt när de först säger att Vänstern och Sverigedemokraterna är samma skit för att därefter säga att det är dumt att ha beröringsskräck för Sverigedemokrater men helt oacceptabelt att samarbeta med Vänsterpartiet.

   En person som aldrig har sett den egna bristen på logik som ett hinder för att delta i samhällsdebatten är svenskt Näringslivssponsrade Rebecka Weidmo Uvell.

   I en tweet i veckan lyckades hon med konststycket att beskriva hur hemskt det är med en vänsterpartistisk talman genom att publicera en bild från The Muppet Show som hon trodde föreställde Gulag.

   I nederkant av den bilden ser man själva Kermit och Gulag är skrivet med vårt alfabet istället för det ryska. Det hindrade inte Uvell från att tro att det var en autentisk bild.

   För en snabb och slarvig högerpopulist är det kanske inte lätt att se skillnad på kommunism och ett amerikanskt barnprogram. Så här säger hon själv om fadäsen:

”Jag hittade första bilderna på en sajt jag bedömde var seriös. Tyvärr använde de delvis felaktiga bilder.”

   Det känns som när mina 16-åriga elever har slarvat med källkritiken och försöker skylla ifrån sig. En bild på Kermit i Gulag var, menade hon, delvis felaktig. Det är svårt att hålla sig för skratt.

   Och knappt hade hon ertappats med sin komiska grodfadäs förrän det var dags för nästa. I ett inlägg på Twitter föreslog hon en ny borgerlig praxis om att inte släppa fram en viss sorts kyrkoanställda till makt:

”Vad sägs om en ny borgerlig praxis? – att inte släppa fram komminister till makt. Varken talman eller regering eller förhandla budget.”

   Det var inte länge sedan Uvell – som skrivit en bok som heter ”Nätsmart” – var upprörd över att Socialdemokraterna censurerade hennes kommentarer på en Facebooksida. I själv verket hade hon glömt att trycka på knappen ”visa alla inlägg”. Och trots att hon blev utskrattad av halva internet stod hon på sig. ”Jag har inte fel.”

   Men sådana som Rebecka Weidmo Uvell missar oftast det mest uppenbara – som att trycka på en knapp, känna igen en grön groda eller veta vilka bokstäver som ingår i alfabetet.

   I samband med Kermit-fadäsen kallades hon lite elakt för Miss Piggy av en del personer. Jag skulle vilja föreslå namnet Missa Fakta istället.

   Men Uvell är inte ensam. På GP ångar Alice ”vi måste komma bort från beröringsskräcken” Teodurescu på som vanligt. Den nya måltavlan är alla som låter förintelseöverlevande komma till tals och fångar upp deras budskap. Så här skriver hon i en ledartext på GP 26/9:

”De senaste årens allt mer kreativa svenska paralleller till 1930-talets Tyskland, där man hänsynslöst använder förintelseöverlevare som bulvaner i sina försök att smutskasta politiska meningsmotståndare inom borgerligheten, är vedervärdiga.”

   När förintelseöverlevare som Emerich Roth säger så här om SD, så gör han det tydligen, enligt Teodorescu, inte av fri vilja utan som ett led i en smutskastningskampanj orkestrerad av någon annan:

”Det Sverigedemokraterna gör är helt enkelt att skapa grogrund för att kunna genomföra sin ideologi. De har lyckats sätta sin politik på agendan och tvingat andra partier att förhålla sig till denna.”

   Det är lätt att se vad Uvell, Bali, Heberlein, Arpi och andra som tränger ihop sig i SD-garderoben har för syfte med sina papegojliknande upprepningar om att samarbeta med Sverigedemokrater och det är lätt att se att förintelseöverlevarnas ord om att aldrig någonsin samarbeta med SD blir ett problem för dem.

   Det som kanske mest av allt står i vägen för nationalistisk högerpolitik i Sverige är anständiga liberaler och anti-rasistiska högerväljare.

   Så här skriver till exempel moderaten Helena Lind Trotzenfeldt på Facebook:

”Jag ställde tre krav på Moderaterna redan för snart två år sedan, för att fortsätta vara medlem i partiet: 1. Inte regeringsförhandla med SD. 2. Inte budgetförhandla med SD. 3. Inte göra upp om migrationspolitiken. Inför detta val lovade M att: 1. Inte regeringsförhandla med SD. 2. Inte budgetförhandla med SD. 3. Försöka göra upp om migrationspolitiken med minst S, gärna fler partier.”

   Och längre fram i sitt inlägg skriver hon:

”M lovade. Och vi medlemmar lovade vidare i Moderaternas namn. Så visa nu att moderata vallöften fortfarande är heliga. Annars gör ni oss alla till lögnare.”

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.