Veckans värsta

Poliser som inte får köra under utryckning

Av Börje R P Carlsson 2018-10-06

Hur långt kan kraven sänkas på att bli polis och hur långt kan kraven sänkas på utbildade poliser för att de ska kunna sköta sitt jobb? Kan kraven sänkas till så låga nivåer att varje sökande som kan skriva sitt namn och är hyggligt nykter vid ansökningstillfället kan bli polis?

   Jag var polis i drygt fyra decennier. När jag började vid polisen, 1963, fanns det långt under hälften så många poliser som idag. Om jag inte missminner mig var det cirka 6–7 tusen poliser på ungefär 7 miljoner invånare.

   Idag finns det nästan tre gånger så många poliser och invånarantalet har ökat till 10 miljoner. Trots dessa siffror fungerar polisen allt sämre med allt färre poliser i yttre tjänst och allt färre poliser till kriminalutredningar.

    I Sverige finns således inte tillräckligt många riktiga poliser. Polismyndigheten har organiserats på ett sätt som gör att det saknas poliser på i stort sätt varje plats där det krävs en utbildad operativ polis.

   De administrativa posterna med byråkrati och ledningsfunktioner där det sällan krävs polisiär personal, saknar dock inte bemanning. Här finns alla de poliser som saknas i polisverksamheten.

   Denna organisation har fått mängder av poliser att sluta vid polisen och de flesta äldre polismännen tar sin pension så fort det bara går.

   Men nu har statsmakterna tagit tag i frågan genom att komma med mängder av förslag för att få upp polistätheten. Det ska bli så och så många fler poliser och de ska få så mycket mer i lön. Platserna till polisutbildningarna fylls inte och för att avhjälpa detta så öppnas nu en ny polisskola i Borås som inte heller den verkar fyllas av aspiranter.

   Hjälpen är dock nära och nu ska antagningskraven sänkas och då vore det väl katten om inte platserna ska fyllas. Nu har det också kommit förslag om att de blivande poliserna ska få sin utbildning betald.

    Betald utbildning och sänkta krav är således botemedlet för att vända polisens negativa kurva och åstadkomma en numerär förbättring.

    Nu läser jag att på olika orter finns inga godkända poliser för att köra radiobilarna under utryckning. Saxat ur DN:

Vid flera tillfällen har poliser i Uppsala inte haft någon förare med behörighet att göra utryckningar vid larm. Vid ett av larmen kunde poliserna inte ”köra snabbt” till en trafikolycka. Nu kommer krav på att sänka utbildningskraven för utryckningar.

   För att avhjälpa dessa brister föreslås sänkta utbildningskrav för utryckningar. Så polismyndighetens krav på för lite personal och för dåligt utbildad personal är ”sänk kraven”. Dessa krav har tydligen redan sänkts i Stockholm där personalbristen anges som orsak till varför kraven på utbildning för utryckningsförare tagits bort.

   Från 2010 till 2017 kostade skador på kvaddade polisfordon drygt 443 miljoner kronor varav kollisioner kostade 60 miljoner kronor och prejningar uppgick till över 75 miljoner kronor.

    Till detta kommer kostnader för personskador och sex trafikdödade poliser. Blotta tanken på att sänka kraven är horribel och nästa steg blir väl att helt ta bort körkortskrav på poliser.

   Hur långt kan kraven sänkas på att bli polis och hur långt kan kraven sänkas på utbildade poliser för att de ska kunna sköta sitt jobb? Kan kraven sänkas till så låga nivåer att varje sökande som kan skriva sitt namn och är hyggligt nykter vid ansökningstillfället kan bli polis? Ja då är cirkeln sluten och svensk polis är tillbaka till 1870-talet. När så skett är det kanske dags att börja om igen. Samma resa än en gång. Snart måste väl botten vara nådd?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.