Galgbacken utanför Visby

Visste du det här om dödsstraff?

Av Ricard A R Nilsson 2018-10-08

Mord straffas hårt, utom när det är en stat som begår det. Visste du till exempel att det fortfarande finns länder i världen som använder stening för att verkställa dödsstraff? Det innebär vanligtvis att personen grävs ner i en grop, där huvudet – och ibland en del av överkroppen – sticker upp. Därefter kastas stenar mot offret tills han eller hon avlider. Stenarna får inte vara alltför stora eftersom att döden inte ska komma för snabbt.

   Visste du att 23 länder verkställde dödsstraff under 2017 – Kina, Iran, Saudiarabien, Irak och Pakistan var de som avrättade flest?

   Visste du att det 2017 var drygt två tredjedelar av världens länder som hade avskaffat eller inte verkställer dödsstraffet?

   Visste du att Sverige hade kvar dödsstraffet i krigstid ända fram till 1973?

   Visste du att forskning visar att dödsstraffet inte avskräcker från brott mer än vad inlåsning i fängelse gör?

   Visste du att forskningen visar att de länder som tidigare haft dödsstraff, men avskaffat det, inte har fått en ökad brottslighet?

   Visste du att i Kanada hade man dödsstraff fram till 1976 och att antalet mord hade halverats 2008 jämfört med det år som dödsstraffet avskaffades?

   Visste du att i flera amerikanska delstater får fången själv välja hur han eller hon ska avrättas?

   Visste du att olika delstater i USA har olika avrättningsmetoder att välja mellan? Beroende på var man ska avrättas kan den dödsdömda välja mellan elektriska stolen, arkebusering, hängning, gaskammaren eller giftinjektion.

   Visste du att när en fånge arkebuseras så är det flera skyttar som avfyrar sina gevär, en av dem har blankskott för att ingen ska veta vem som sköt det dödande skottet?

   Visste du att en medarbetare till Thomas Edison uppfann den elektriska stolen?

   Visste du att den första avrättningen i elektriska stolen skedde den 6 augusti 1890 i Auburnfängelset i New York? Den dödsdömde var yxmördaren William Klemmer.

   Visste du att William Klemmer dödförklarades utan att läkaren undersökte honom, han utgick ifrån att Klemmer var död efter att 1000 volt strömmat genom kroppen i 17 sekunder? Dessutom var rummet fyllt av lukten från bränt kött.

   Visste du att när William Klemmer var på väg att rullas ut från fängelset märkte man att han trots allt levde och plågades svårt? Elektroderna kopplades på honom igen och denna gång fick han 2000 volt genom kroppen. Blodkärlen brast och elektroderna brände sig hela vägen in till ryggraden.

   Visste du att gaskammaren av en del anses var den mest plågsamma avrättningsmetoden som används i dagens USA? Den dödsdömda andas in giftig gas vilket ofta leder till en plågsam segdragen död?

   Visste du att avrättning med giftinjektion sker genom att den dömda blir fastspänd på en bår, sen sprutas ett medel in som ska söva honom/henne? Därefter injiceras ett medel som ska paralysera musklerna och därmed upphör lungorna att fungera. Till sist frammanas en hjärtattack, vanligen genom att spruta in kaliumklorid i kroppen.

   Visste du att veterinärer i USA är förbjudna att använda kaliumklorid vid avlivning av husdjur, om det inte kan garanteras att djuret är djupt nedsövd? Detta eftersom kaliumklorid skapar svåra smärtor om man inte är medvetslös och bedövad.

   Visste du att man försökt hitta alternativa gift, men att många företag vägrar sälja sina produkter om de används för att avrätta fångar? Detta har medfört att det gjorts försök med olika giftblandningar som orsakat tortyrliknande avrättningar.

   Visste du att flera delstater förbjudit användning av dödlig injektion eftersom det ofta hänt att fången inte varit tillräckligt medvetslös eller att de nya giftblandningarna varit för plågsamma?

   Visste du att i Saudiarabien använder man ibland halshuggning med svärd för att avrätta dödsdömda?

   Visste du att det fortfarande finns länder i världen som använder stening för att verkställa dödsstraff? Detta innebär vanligtvis att personen grävs ner i en grop, där huvudet – och ibland en del av överkroppen – sticker upp, därefter kastas stenar mot offret tills han eller hon avlider. Stenarna får inte vara alltför stora eftersom att döden inte ska komma för snabbt.

   Visste du att Spanien så sent som 1974 använde garrottering som avrättningsmetod? Det innebär att den dödsdömda spänns fast och långsamt stryps med ett rep eller halsjärn.

 


 Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och avtjänar nu sista året på ett halvvägshus. Under åren i olika fängelser har han betat av nio universitetsexamina och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

   Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. Följ honom i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg

instagram.com/nilsson_ricard

twitter.com/ricardnilsson

   Ricard har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.