Vissa politikers grava övertramp får inga som helst konsekvenser

Av Börje R P Carlsson 2018-10-11

Under de senaste åren har flera politiker, till och med ministrar, tvingats lämna sina uppdrag på grund av olika klavertramp, kontroversiella handlingar och mutmisstankar. Trots det verkar väljarna bara ta till sig sådant som kan kallas fadäser.

   Dessa händelser lever kvar i väljarnas minnen medan de riktiga övertrampen inte tycks påverka väljarna i någon större utsträckning.

   Skitsakerna har ofta fått konsekvenser för klavertramparna medan andra politiker som begått riktiga övertramp knappast ens reagerat utan lever vidare som om deras olika övertramp är den naturligaste sak i världen.

   Tobleroneaffären kom till allmänhetens öron 1995 men ännu tycks ingen ha glömt den trots att den var så bagatellartad att den aldrig borde ha blommat upp. Nu har ju Mona Sahlin efter detta åstadkommit ytterligare övertramp och rena lagbrott men fråga vem som helst om Mona Sahlin och svaret blir Toblerone. Detta trots att brott inte kunde styrkas.

   Freivalds avgick som justitieminister den 21 september 2000 efter knappa tio år på posten. Orsaken var hennes köp av en allmännyttig hyreslägenhet. Ett köp som rönte stor uppmärksamhet i pressen och kritiserades hårt. Freivalds partikamrater hade varit med och röstat fram regler som skulle försvåra hyresgästers möjligheter att köpa sina lägenheter och hon hade också uttalat sig mot ombildning av hyresrätter.

   Maria Borelius var handelsminister i åtta dagar innan hon avslöjande att hon hade anlitat svart arbetskraft i hemmet. Detta avslöjande orsakade ett entledigande.

   Det visade sig också att hon likt sina nya ministerkollegor Cecilia Stegö Chilò och Tobias Billström inte betalat tv-licensen vilket de polisanmäldes för. Stegös karriär var med detta över medan Billström fortfarande är högst aktiv. Det kanske är mer besvärande för kvinnor som gör något övertramp?

   I oktober 2011 var det Juholts tur att åka kana i spalterna. Han hade, ve och fasa, en sambo som straffats för någon oegentlighet samt hade hon bott i Juholts lägenhet under en tvåårsperiod vilket medfört att Juholt fått ett för stort bostadsbidrag.

   Han borde bara ha fått bostadsbidrag för halva hyran. Med detta var drevet mot Juholt igång och hans saga var all. Juholt erkände sina fel och brister och en inledd förundersökning lades ner eftersom riksdagen saknade regler och praxis.

   Ove Rainer (s) tvingades 1983 lämna sin post som justitieminister efter att ha avslöjats för skatteplanering. Rainer gjorde sig aldrig skyldig till något brott, men inom sossarna ansågs beteendet att skatteplanera minst sagt tvivelaktigt. Så var det hela över för Rainer.

   Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber har åkt på jobbresor utan att göra avdrag för de familjemedlemmar som fått följa med. Bland annat på semestertur till Rom tidigare i år. På resan hade hon familjen med sig och alla bodde på hotell under fyra nätter för 9 485 kronor på riksdagens bekostnad. Om anhöriga följer med ska ledamoten själv stå för 25 procent av kostnaderna – men så har inte skett.

   Här har jag räknat upp åtta politiker vars synder har haft grava och allvarliga följdverkningar för de flesta av dem. Dock har de tillsammans åstadkommit ungefär vad Ulf Kristersson ensam lyckats med utan att en skugga faller på denna ”genompräktiga” partiledare och moderat. Se länk nedan till krönikan om hur många lik i lasten och skelett i garderoben en statsminister kan ha.

   Vissa av de ovan avskedades försyndelser är av den arten att de borde vara meriterande eftersom Kristersson gjort exakt samma sak utan fläckar på sin sköld.

   Jag vill inte ha en statsminister som sällar sig till samma grupp som de mest korrupta ledarna i världen. Jag vill ha en statsminister som förtjänar respekt och försöker göra sitt bästa.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

Nedan finns krönikan att ta del av som det hänvisas till.

Hur många lik i lasten och skelett i garderoben kan en statsminister ha?


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.