Myndiga röstberättigade medborgare ses som idioter

Av Dick Sundevall 2018-10-17

Nej, en myndighet använder naturligtvis inte ordet ”idioter” och än mindre gör en domstol det. Istället anför de begreppet ”genomsnittskonsumenten”. Och dessa genomsnittskonsumenter, vilket väl sannolikt är du och jag, ser de som fullkomliga korkskallar. För vi tror tydligen att snus kan vara nyttigt när det marknadsförs som ekologiskt, bara för att det råkar vara just ekologiskt.

   Det här har Konsumentombudsmannen (KO) ägnat stor möda åt och lyckats få upp i Patent- och marknadsdomstolen, som gick på KO:s linje.

   Snusmärket Skruf, som det handlar om, förbjuds därmed enligt Dagens Juridik vid vite om en miljon kronor att fortsätta använda påståenden som ”EKO” och ”ekologisk tobak” på skyltar, snuskylar och skärmar inne på försäljningsställen.

   Domstolen anser nämligen att genomsnittskonsumenten kan ”uppfatta begreppet ekologisk som att varan har hälso- och/eller miljöfördelar”.

   När jag går och handlar så är köttdiskarna fulla av oftast gröna lappar om att här finns ekologiskt kött. Ofta står det något i stil med ”Handla ekologiskt”. Men samtidigt uppmanas vi att äta betydligt mindre mängder kött än vad vi gör idag, för att produktionen av kött tär på miljön.

   För att inte tala om mjölk, som i allt större utsträckning säljs i ekologisk form. Kor fiser metangas i massor så vår stora mjölkkonsumtion är också ett miljöproblem, får vi påskrivet stup i kvarten.

   Om jag sedan går in på Systemet så kan jag köpa ekologisk starköl och inte bara ekologisk folköl som jag kan köpa på ICA. Därtill klargörs på olika lappar var det finns ekologiskt vin att köpa, både tappat på flaskor och i boxar.

   Om vi ”genomsnittskonsumenter” nu är så korkade som KO och den där domstolen anser, så borde väl skyltar som puffar för ekologiska vin i boxar stoppas snarast. Annars kan ju vi få för oss att det är nyttigt ju fler boxar ekologiskt vin vi lyckas pimpla i oss varje vecka.

   I min brevlåda kommer det massor av oadresserad reklam från de stora butikskedjorna. Nästan varje vecka är det något speciellt erbjudande om lågt pris för något ekologiskt, som mjölk eller kött eller något annat som vi annars uppmanas att hålla igen med – för att det inte ska gå helt fel med miljön och närma sig domedagen för våra barn och barnbarn.

   Så vad att göra kära myndigheter och domstolar? Ska ni försöka förbjuda all reklam för ekologiska produkter som inte är uppenbart både nyttiga för oss och bra för miljön?

   Eller ska ni utgå från vår grundlags ord om att:

Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.”

   Att vara övertygad om att ”genomsnittskonsumenterna” kan börja tro att snus är nyttigt på grund av att det är ekologiskt, är som jag ser det den direkta motsatsen till att den offentliga makten utövas med respekt för den enskilda människans frihet och värdighet. Och det förändras inte för att man beskriver oss som korkade ”genomsnittskonsumenter”.

   Nej, nu ska jag ta mig en nattmacka och en ekologisk öl – och vem vet kanske en liten whiskey. Inte för att jag tror att ölen eller whiskeyn är speciellt nyttig, utan för att jag känner för det.

   Därefter kvällens sista prilla, som dock inte är ekologisk. Men nästa gång jag köper snus ska jag definitivt testa några olika sorters ekologiskt snus, som nu KO och domstolen gjort mig medveten om. Alltså, om man så vill, har gjort reklam för genom sitt agerande.

   Får se om jag gillar det. Är dock säker på att det är bättre för miljön att snus framställs ekologiskt än att det i processen besprutas med fan vet vad. (För att nu ingen ska tro att jag är mutad av Skruf har jag illustrerat den här krönikan med ett annat märke som också säljer ekologiskt snus.)

För övrigt…

   Lovar jag att aldrig beskriva mina medmänniskor som något så föraktfullt som ”genomsnittskonsumenter”. Att det använts i det här sammanhanget på det här sättet, av en domstol, kan bara tolkas som att man ser på oss medborgare i största allmänhet som fullkomliga idioter.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.