Visste du det här om världens fängelser?

Av Ricard A R Nilsson 2018-10-25

Fängelser finns över hela världen. Vad som tillåts, vad som är förbjudet, intern bestraffning, och annat skiljer sig dock mycket åt från land till land. Visste du till exempel att i vissa brasilianska fängelser kan fångar få straffreducering genom att läsa böcker?

   Visste du att det amerikanska fängelsegänget Aryan Brotherhood utgör mindre än 0,1% av fångpopulationen, men står för cirka 20% av morden i federala anstalter?

   Visste du att i bland annat Sverige och Mexiko så är det inte olagligt att rymma från fängelset, det anses nämligen vara ett friskhetstecken att vilja rymma?

   Visste du att i vissa länder kan en fånge under vissa omständigheter friges efter att ha avtjänat bara en tredjedel av straffet, bland annat i Belgien, Japan och Kroatien.

   Visste du att i USA dömdes en gång en sjuk och rullstolsbunden man till tio dagars fängelse för innehav av marijuana? Detta var första gången han var i klammeri med rättvisan. Men anstalten hade inte de medicinska förutsättningarna att ta hand om honom, ändå låstes han in. Han dog efter fyra dagar.

   Visste du att Joseph Bolitho Johns lyckades rymma så många gånger från olika australiska fängelser att man till slut byggde en särskild cell enbart för honom som skulle hålla honom inlåst? Naturligtvis lyckades han rymma även därifrån.

   Visst du att Ricard Lee MacNair, dömd för mord, lyckades rymma från ett fängelse genom att posta sig själv ut i en trälåda?

   Visste du att det längsta tidsbestämda straff som någonsin yrkats på av en åklagare var 384 912 år? Den åtalade var brevbärare och anklagades för att inte ha levererat drygt 42 000 brev.

   Visste du att det i Holland råder brist på fångar och att allt fler fängelser stängs ner?

   Visste du att datahackern Kevin Mitnick spenderade åtta månader isolerad? Enligt honom själv var det för att polisen övertalat en domare om att han kunde starta ett atombombskrig genom att vissla i en telefon.

   Visste du att det i Kina har förekommit att rika personer anställt dubbelgångare för att avtjäna fängelsestraff åt dem?

   Visste du att fångar som är placerade i Indiana State Prison, USA, får adoptera katter som bor med dem i cellen?

   Visste du att en man i Tyskland som lärde sin hund att lyfta högra tassen när orden “Heil Hitler” yttrades, dömdes till fem månaders fängelse för att ha brutit mot landets förbud mot nazisthälsningar?

   Visste du att vissa privata företag som driver fängelser i USA, ger fångarna tillgång till en massa kabel-TV-kanaler? Det har nämligen visat sig vara mer kostnadseffektivt för att hålla de intagna lugna. Genom att TV-tittandet minskar ordningsstörningarna, så kan anstalten ha färre vakter anställda.

   Visste du att Salvador Dali målade en tavla till fångarna på Rikers Island, USA? Den hängde i matsalen i över 15 år. Därefter flyttades den till fängelsets lobby. År 2003 stals den och fyra ur personalen åtalades, tre dömdes. Tavlan har ännu inte återfunnits.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och avtjänar nu sista året på ett halvvägshus. Under åren i olika fängelser har han betat av nio universitetsexamina och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

   Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. Följ honom i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg  
instagram.com/nilsson_ricard
twitter.com/ricardnilsson

   Ricard har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.