Fångar ska hindras från att ha sex under straffet

Av Ricard A R Nilsson 2018-10-30

Kända fångar världen över får beundrarbrev från okända kvinnor. Inte sällan leder det till sexuella aktiviteter i ett besöksrum. Efter alla skriverier om att den danske styckmördaren Peter Madsen har fått flera kvinnobesök, så vill nu Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna förbjuda livstidsfångar från vissa typer av besök.

  ”Vår kriminalvård ska inte vara en äktenskapsförmedling för psykopater”, säger Peter Kofod Poulsen från Dansk Folkeparti till tidningen BT.

   Ramaskriet om livstidsfångars sexuella aktiviteter med kvinnliga beundrare, grundar sig i att ubåtsmördaren Peter Madsen haft flera besök av villiga tjejer i Storströmfängelset. Dessutom har en kvinnlig vakt tvingats sluta efter att hon ansetts ha en för nära relation med honom.

   Av en del jag läst i internetforum och debattartiklar, så verkar det finnas en del svenskar som tycker att den typen av regler också borde införas i Sverige. En tyckare, som skrev i Sydsvenskan, menar att “Fängelsetiden ska självklart inte vara en tid för dejting. Även bröllop borde vara omöjligt under tiden i fängelse.”

   Hela denna diskussion är baserad i en typisk pöbelmentalitet. Va, ska fångar få ha sex? Va, ska fångar få uppleva kärlek? Ja, i Sverige är det faktiskt en rättighet att ta emot besök så länge det är av ostraffade personer som inte anses kunna äventyra säkerheten i anstalt. Och helt ärligt, vad är det för fel på det?

   Visst, det går ju att ifrågasätta friskheten hos de kvinnor som besöker en man som Peter Madsen, som mördat och styckat en kvinna, sannolikt med någon form av sexuellt motiv. Men det handlar trots allt om vuxna kvinnor som har rätt att fatta egna beslut i sina liv. Vad ger en massa tangentbordsriddare rätt att döma? Och vad ger politiker i Danmark rätt att försöka förbjuda kärleksbesök?

   Dessutom finns det undersökningar som framhåller att sex och inte minst kärleksrelationer som sådana, har en positiv effekt på den mentala hälsan. De svårigheter som är förenade med att sitta inlåst, lindras alltså av möjligheten att träffa någon i ett besöksrum. Något som i sin tur medför att de som friges rent psykiskt blir bättre rustade att återgå till samhället.

   En annan fördel är att kärleksbesök håller fångarna lugna. Intagna som vill kunna ta emot besök sköter sig i större omfattning. Ser man till USA där det i de flesta fängelser är svårt att få besök i enskilda rum där man kan ha sex, så är våldet grövre och frustrationen högre. Även om våldet i amerikanska anstalter naturligtvis inte enbart kan förklaras genom sexuell och emotionell frustration, så är det en bidragande faktor.

   Och inte minst, och rimligen det mest viktiga argumentet, så gynnar kärleksbesök rehabiliteringen. Genom att knyta sociala band genom en relation, så minskar risken för återfall. Forskning har visat att intagna som kommer ut till någon form av familjesituation ofta känner ett större ansvar, vilket är en faktor som kan avhålla dem från kriminalitet.

   Sex och kärlek är helt enkelt något positivt. Såvitt jag kan se finns ingen negativ sida. Utom möjligen att en och annan fånge lär få lida av ett brustet hjärta om de lämnas av den de blivit kära i, men detta är väl snarare något som alla straffivrare i samhället tycker är bra.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och avtjänar nu sista året på ett halvvägshus. Under åren i olika fängelser har han betat av nio universitetsexamina och är idag kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

   Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. Följ honom i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg  
instagram.com/nilsson_ricard
twitter.com/ricardnilsson

   Ricard har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.