Veckans värsta

Har det blivit förbjudet att tänka själv?

Av Börje R P Carlsson 2018-11-03

Jag kan då inte hitta något värre den gångna veckan än när 24-årige Cornelius B ställdes inför rätta misstänkt för grov misshandel. Cornelius lider av autism och befinner sig på samma utvecklingsnivå som en treåring. Detta betyder att hans humör, hans utbrott och hans utagerande också är som för en treåring.

   Detta torde borga för att han inte heller agerade som en 24-åring utan ungefär lika valhänt och klumpigt som en treåring. När han blev orolig och utåtagerande blev han nedbrottad och fasthållen. Vem skulle komma på tanken ett brotta ner och hålla fast en treåring?

   När han full av frustration fick ett kraftigt utbrott blev han polisanmäld av personalen på det hem där han var inskriven just för sin sjukdom och för sin outveckling, han kan inte äta eller ens duscha själv.

   Han kallades till polisförhör, misstänkt för grov misshandel. Han blev åtalad och ställd inför rätta. Där blev han dock friad av en enig tingsrätt.

   Men hur kunde det gå så långt?

   Personalen på vårdhemmet borde förstått bättre.

   Polisen som förhörde och utredde borde förstått bättre.

   Åklagaren som åtalade borde förstått bättre – men vidhåller att:

”Man kan fortfarande ha uppsåt, även om man har en grav utvecklingsstörning. Även om man utvecklingsmässigt ligger på en låg ålder”.

   Har det blivit förbjudet att tänka självständig? Hur kunde en fysiskt vuxen med en treårings intellekt ens bli åtalad?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.