Hanif Bali

”Dumma jävla apa!”

Av Andreas Magnusson 2018-10-29

Minns ni när Gösta Bohman i skrift kallade Olof Palme för ”din dumma jävla apa” eller när Bo Lundgren skrev att Ingvar Carlsson var ”svagbegåvad” och ett ”pucko”? Inte? Det kan bero på att moderata riksdagsmän inte brukade utrycka sig så.

   Men det är nya tider nu. De där tre påhoppen på meningsmotståndaren Torbjörn Jerlerup hann den moderata, och allt annat än moderata, riksdagsmannen Hanif Bali med att plita ner på bara några minuter nu i lördags.

   Det spelar ingen roll om det är skrivet på fyllan eller i affekt. Att vara riksdagsledamot innebär ett särskilt ansvar. De innehar den viktigaste förtroendeposten man kan ha i det här landet. Det är de som stiftar våra lagar. Rimligen bör de vara moraliska och juridiska föredömen.

   Moderaterna som parti går längre än så – ja, i teorin alltså. I sitt etiska policydokument fastställer de att ansvaret inte bara gäller riksdagsmän utan alla förtroendevalda inom partiet:

”Förtroendevalda bör tänka på att agera på ett sådant sätt att vår utgångspunkt i alla människors lika värde aldrig kan ifrågasättas. Vi ska vinna förtroende och val genom vår politik och genom att uppträda på ett sätt som gör att människor kan känna tillit. Som förtroendevald ska vi i alla situationer agera på ett sätt som tål offentlig granskning.”

   När det i Moderaternas etiska policydokument står ”våra relationer till andra partier ska präglas av respekt och av att vi bidrar till en god ton i samhällsdebatten”, så måste man numer fråga sig om texten ska förstås ironiskt. Hur kan annars Balis framfart tillåtas?

   Hanif Bali fick omedelbart kritik från bland annat Håkan Juholt. Kritiken viftades bort med nya påhopp. ”Bidragsfuskaren Juholt” var den siste som skulle ge andra människor moraliska råd.

   ”Det finns en gräns för hur mycket jag ska förväntas ta”, skriver Bali i ett SMS till Aftonbladet. Han menar att Jerlerup har gjort minst tio provocerande inlägg om honom och att bägaren till sist rann över.

   När man läser dessa inlägg är det svårt att se vad som är så provocerande. Jelerup och Bali har olika syn på vad den traditionella muslimska slöjan, hijab, representerar och i en twitterdiskussion blev detta synligt.

   Jerlerup använde sig inte av ett enda nedsättande tillmäle i diskussionen, men lagstiftaren Hanif Bali tycker uppenbarligen att ifrågasättande kan bemötas med glåpord.

   ”Din dumma jävla apa”. Smaka på det. Det är inte en trettonåring som sagt det här till en klasskamrat och snart ska kallas in till rektorn för samtal utan en drygt 30-årig riksdagsman. ”Svagbegåvad”. ”Pucko”. 

   Vill vi på riktigt att människor som tilltalar andra på detta sätt ska stifta våra lagar? Med sådant språkbruk skulle man ju inte ens få vara med på klassråd i grundskolan.

   Att vara riksdagsledamot är inte ett opinionsbildande uppdrag. Som sådan är man inte fri debattör. Hanif Bali representerar inte sig själv, han representerar de moderata väljarna och landet Sverige. När Bali kallar någon för ”din dumma jävla apa” så är det med väljarnas tunga han talar.

   Vad det innebär att vara förtroendevald inom moderaterna är enligt partiets etiska policydokument också glasklart:

”Som förtroendevald är man representant för Moderaterna i alla sammanhang och måste agera därefter i såväl ord som handling.”

   Om man nu verkligen måste det – vad händer i så fall när någon, likt Hanif Bali, struntar i partiets regler?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.