Veckans värsta

Ubåten som inte fanns – eller?

Av Börje R P Carlsson 2018-11-10

Främmande ubåtar, främmande undervattensverksamhet och nu har till och med en främmande "ubåt" filmats strax utanför Lidingö. Nu spekuleras det i vad det egentligen var. Det var inte en ubåt säger militärledningen. Men varför detta hysch-hysch?

   Denna ubåtsiakttagelsen ska ha gjorts den 28 juni i år och har tills nu hållits hemlig. I fullt dagsljus dök farkosten upp strax utanför norra Lidingö. Ett 20-tal mindre jollar befanns i vattnet när farkosten dök upp.

   En av segelinstruktörerna filmade farkosten och ”tog vad som den marina experten, Ola Oskarsson, beskriver som de bästa bilderna på en misstänkt ubåt någonsin”.

   När fler upptäckte farkosten och hur vattnet såg ut att ”koka” av bubblor började barn att skrika.

   En tredje instruktör, bedömer farkostens synliga del över vattnet till högst två meter.

– Vad jag kunde se var det inte en vanlig båt. Det var toppen på en ubåt.

   I Expressen kunde man läsa:

”Riksdagens försvarsutskott har nu fått information av överbefälhavaren efter att Dagens Nyheter publicerat bilder som först antogs vara en ubåt utanför Lidingö. Politikerna har fått munkavle och ÖB vägrar att öppet berätta vad bilderna föreställer.

– Men med säkerhet kan jag säga vad det var – och det var ingen ubåt, säger Micael Bydén till Expressen.”

   Liberalernas tongivande försvarspolitiker Allan Widman konstaterade att han aldrig tidigare sett ”så tydliga bilder”.

   Först ville Försvarsmakten inte säga mer än att det inte handlade om en svensk ubåt men senare kom besked från högkvarteret om resultatet av den analys som hade gjorts:

”Bilderna som publicerades i Dagens Nyheter föreställde inte någon ubåt.”

   Gång på gång poängteras att det inte var någon ubåt men ingen vill säga vad det var. Jag är som medborgare och skattebetalare nyfiken på vad det var som filmades. Nu säger ÖB att det inte var en ubåt.

   Varför denna hemlighetsfulla inställning? Tydligen var det något som kan utgöra en fara för rikets säkerhet men medborgarna ska inte få reda på vad det handlar om.

   Jag blir näst intill rasande på detta hemlighetsmakeri och utgår från att både ÖB och Sveriges folkvalda ljuger sina uppdragsgivare rakt upp i ansiktet. Det finns egentligen bara två möjligheter och ursäkter till ÖB:s och politikernas uppgifter.

   Troligen var det en ubåt men det är djävligt skämmigt för Försvaret att medge denna närvaro eller också är det så att de egentligen inte vet vad det är vilket är nästan lika skämmigt för den som sitter på nästan 50 miljarder kronor för att hålla Sverige säkert.

   Det svenska Försvaret har tidigare tagit simmande minkar för främmande undervattensverksamhet och om de vet eller tror sig veta något om detta vågar de inget säga för tänk om de har fel igen.

– Men med säkerhet kan jag säga vad det var. Det var ingen ubåt, säger Micael Bydén till Expressen.

   Och med det ska tydligen medborgarna vara nöjda? Jag kan med säkerhet säga vad det inte var – det var inte simmande minkar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.